Dr. Bán Marianna

 

A légzőszerveket támogató gyógynövények hatásai

 

A tüdő gyulladásos és degeneratív folyamataiban , ezek megelőzésében és a regenerációban segíthet bennünket jónéhány gyógynövény.

Az írás csak ízelítőt ad a légzőszerveket támogató gyógynövények hatásairól, felhasználásáról, nem minősül terápiás tanácsnak. Személyes ajánlatért vegye fel velem a kapcsolatot. Krónikus betegek kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát.


 

Tüdőfű

 

A tüdő gyulladásos és degeneratív folyamataiban használjuk. Hatására fokozódik a léghólyagok csillószőrős hámjának működése, a tisztulási folyamat. Ezáltal a gyulladt tüdő pangó váladékai könnyebben ürülnek

 kép: https://alchetron.com/Pulmonaria-officinalis


 

Fehérmályva (orvosi ziliz)

 

Gyulladáscsökkentő, bevonó hatású, így mérsékeli a kiszáradást, irritációt a felső légutakban, ezáltal köhögéscsillapító hatású. Gyökerét és levelét használjuk.

 


Orvosi zsálya

 

Antibakteriális, vírusellenes, gombaellenes hatású gyógynövényünk. Magas flavonoid- tartalma miatt értékes antioxidáns. Terhességben, hasnyálmirigy- gyulladásban és utána, gyomorfekély esetén mellőzzük.

 


Kakukkfű

Talán az egyik legismertebb gyógy- és fűszernövényünk. Jelen témánkhoz kapcsolódó hatása a köhögéscsillapítás, hurutoldás, belső fertőtlenítés. Teáját és aromás olaját is használjuk. Utóbbit inhalálásra és mellkasbedörzsölésre, hordozó közegben (semleges kenőcs, olaj) oldva, a mellkasra kenve. Szerteágazó hatása miatt óvatos alkalmazás javasoltPajzsmirigy -alulműködésben, terhességben, szoptatás alatt, zeller- és nyírfa-pollen allergiában nem javasolt!


Hársfa

A száraz köhögés csillapítója. Mind teaként, mind inhalálásra javasoljuk. Izzasztó hatású. Flavonoid- és poliszacharidtartalma gyulladáscsökkentő, nyálkásító. Emésztőszervi fekélyek esetén és akut veseelégtelenségben mellőzzük.


Édesgyökér

A tüdőszövet erősítésére főzetét használjuk. Az alsó légutakat tisztítja, nedvesíti, táplálja, regenerálja. Gyulladáscsökkentő. Magas vérnyomás, diabetes, krónikus vesebetegség, infarktus utáni állapot, szívgyengeség és kifejezett csontritkulás esetén mellőzzük.


 

Örvénygyökér (örménygyökér, peremizs)

 

A tüdő szöveteinek egyik legfontosabb erősítője, regenerálója. melegítője, hurutoldója. Forralás nélküli főzetét használjuk. Emésztőszervi fekélye és terhesség esetén mellőzzük.


 

Martilapu

 

A légutak sűrű váladékát elfolyósítja. Oldja a hörgők görcsét, megkönnyítve a váladék felköhögését.