banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

Gyermekek lelki egészsége

szülőknek foglalkozások gyermekek egészségéért

Mit tehetsz gyermekeid lelki egészségéért

címkékgyermekek egészsége, Dr. Bán Marianna orvos természetgyógyász

Közismert és mára bizonyított tény, hogy a folyamatos vagy nagymértékű kezeletlen stressz előbb- utóbb pszichés és fizikai problémákat okoz. Nem csak a felnőttek, de a gyermekek között is egyre több, aki pszichoszomatikus betegséggel küzd. Elég csak az őszi- téli folyamatos hurutos betegeskedésre gondolni…


Az is köztudott, hogy a szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás; rák; elhízás, kóros soványság; allergia, disztímia és depresszió, függőségek, alvászavarok mára népbetegséggé váltak… A mi felelősségünk, hogy a bennünket követő generáció megfordítsa e tendenciát.

Mi szükséges ehhez?

Önismeret, pozitív és reális én-kép, önbizalom, egészséges önkritika
Rugalmasság- alkalmazkodó képesség
Pozitív életszemlélet: „félig teli a pohár”
Megküzdési stratégiák- „hozott”- és tanult eszközkészlet
Erre nevelnünk kell, hisz a legfontosabb a megelőzés!!!
     
 Ha már van gyermeked:
          A szülő- gyermek viszony nem hierarchián, hanem tiszteleten, kölcsönösségen és feltétel nélküli elfogadáson alapuló szeretetkapcsolat, melyben felelősség- és feladat-különbség van. Tudd, hogy mit várhatsz el önmagadtól és Tőle.
        „Játszani is engedd…!”- bár praktikusnak tűnhet mindenféle foglalkozásokra,     különórákra járatni, tarts ésszerű mértéket. Nem biztos, hogy az a legfontosabb pár évesen vagy kisiskolás korban, hogy hegedűművészt, vagy két nyelven beszélő „zsenit” nevelj. Mielőtt különórák mellett döntesz, ismerd meg alaposan az indítékokat. Lehet, hogy Te szerettél volna hegedűvirtuóz lenni? A legtöbb kisgyermek örömmel tesz eleget a szülő elvárásainak. Ne élj ezzel vissza!
         Mutass példát!- ha mást mondasz és mást teszel, összezavarod, és előbb- utóbb    elveszted a bizalmát, ő pedig a létbiztonság alapvető érzését.
         Adj neki korához illő feladatot!
        Őszintén dicsérd!- fontos az elvárható teljesítmény, a reális visszajelzés
         Kommunikálj!- nincs jó üzenete, ha csak az iskolai- óvodai dolgokról, praktikus napi feladatokról beszélgetsz vele.
        Ne hazudj!- ha olyasmit kérdez, amire nem akarsz még, vagy hirtelen nem tudsz válaszolni, mondd meg neki, és gondold végig, hogyan tudnád az ő nyelvén és fogalmaival megadni a választ.
        Kérd a véleményét abban, amit már megért, és ne terheld érettségét meghaladó információkkal.
        Korához mérten adj neki választási lehetőséget!
        Tanítsd meg a problémakezelésre, a konfliktusok megbeszélésének fontosságára!
        Ne fojtsd bele a véleményét!
        Segítsd, hogy belső folyamatait, érzelmeit (örömét, haragját, fájdalmait…) és gondolatait megfogalmazza és kifejezze!
         Tölts vele minőségi időt! Persze, ne a „végtelen” TV- műsorral. Ha megnéztek közösen 1-1 jól kiválasztott műsort, beszélgess el vele a látottakról. Ez minden programra igaz! Sokkal maradandóbb az élmény, ha utólag feldolgozzátok a tapasztaltakat.  
         Mesélj! Nagyon élvezetes, ha a fantáziádra és a népmesékre hagyatkozol, vagy későbbi életkorban, ha a mese közösen születik, azaz „interaktív”, de a könyvek és az olvasás szeretetét is elülteted az időnkénti felolvasással. Tedd élővé a történetet, hangsúlyozz, éld bele magad! (Ajánlott cikkem: Mesék, mondák, mítoszok)

         Ne hasonlítgasd a szomszéd gyerekéhez, hisz nincs még egy ember, aki olyan lenne, mint ő. Minden gyermek egy- egy megismételhetetlen csodaként, saját feladatokkal indul az életben!
         Gyermeked önálló individuum, ne tekintsd önmagad másolatának. Ne befolyásold, ne kondicionáld, hogy úgy éljen, ahogy te, hogy azt válassza, amit te. Szülőként a dolgunk, hogy megmutassuk neki a világot, támogassuk a kibontakozásban, biztosítsuk fizikai- és pszicho- szociális fejlődését és okosan védelmezzük. A túlféltés vagy „rideg”- tartás ára az életképtelen, beilleszkedési zavarokkal küzdő, reális önkép és ambíció hiányában kallódó emberpalánta.
     
 Ha még nincs gyermeked:
Megkönnyítheted születendő gyermeked egészséges pszichés és testi fejlődését, ha a megelőzést magadon kezded. Ha tartalmas, egészséges életet élsz, ha ez válik életformává fizikai és pszichés értelemben is, már a méhen belül pozitív hatások érik majdani gyermekedet, s az anyatejjel is a pozitív életszemléletet és az Egészségre és Egységre törekvést szívja magába.
Mindannyian jónéhány feldolgozatlan fájdalomélményt, csalódást, lelki zavart vagy fizikai betegséget, hajlamot hordozunk magunkban. Ezek, mint tartós- bár általában „szőnyeg alá söpört” – hatások képesek a sejtek örökítő anyagához hasonlóan tovább adódni. Ha azonban felelősségteljes szülő akarsz lenni, még idejében gondoskodnod kell arról, hogy méhed valóban Életadó bölcső legyen, hogy gyermeked ne a szülei, hanem csak a saját „puttonyát” vigye. Természetesen a leendő apukákra is érvényes mindez, hisz az információk másik felét ők adják!
Érdemes megtapasztalni, majd gyakorlattá tenni a napi önvizsgálatot és konfliktusfeloldást. Hétköznapi mentálhigiénénk legalább olyan fontos, mint a napi tisztálkodás. Ezt tanulnunk és tanítanunk kell.

 

További hasznos tanácsokért, személyes konzultációért az alábbi elérhetőségeken egyeztethet velem időpontot:

 

Mobiltelefon: + 36 30 475 2859

Vezetékes telefon: + 36 1 210 1461

Skype: ladynada68

E-mail: ladynada[kukac]t-online[pont]hu


 

 

Keresés az oldalon