banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

Steve Jobs egyetemi beszéde

 

Steve Jobs egyetemi beszéde

címkék:  Steve Jobs egyetemi beszéde, egészség, Dr. Bán Marianna orvos természetgyógyász

Egy, a munkámat jól ismerő barátom -aki nem mellesleg a szerkesztője is az Oldalamnak- hívta fel a figyelmemet a cikkre, és azt mondta, érdemes volna írni róla, mert sokaknak segíthet. Egyetértek vele. Steve Jobs élete valóban tanulságos. Amíg nem olvastam, csak annyit tudtam róla, hogy a számítástechnika világában afféle „PC- guru”.

 Az „Egyetemi beszéd”-ét saját élete ihlette, és bár magáért beszél, érdemes továbbgondolnunk és útravalóul magunkkal vinnünk.

Miért? Mert hiteles.

Sokan úgy tartják, Amerika a lehetőségek hazája. Lehet, hogy van benne valami, nem tudom. Jóval fontosabb, azonban, hogy a lehetőség csak annak a kezében válik kinccsé, aki felismeri és felhasználja. Éljen akár az USA-ban vagy Magyarországon. Szóval, én nem hiszem, hogy Neki azért sikerült azzá válni, aki lett, mert ott látta meg a napvilágot. Ráadásul születése körülményei leginkább a hátrányos helyzetűek közé sorolták. Sokkal inkább azért válhatott olyan sikeressé, mert a legnehezebb helyzetekben sem adta meg magát.

A Beszéd három kis története közül az első a bátorságról, kitartásról, intuícióról, bizalomról és a következményes szinkronicitásról szól. Mert aki hallgat a Bensőjére, aki „érzi, látja, tudja”, és kész cselekedni, azt a világ és a körülmények is segítik. Láthatatlan erők fognak össze érte, hogy a már benne élő örömet és lehetőségcsírát manifesztálja és kiterjessze, hogy a szó legnemesebb értelmében teremtővé váljon.
Nagy felelősség vállalni e szerepet, mert az Út nem egyenes és sima, számos nehézség, látszólagos „zsákutca” nehezíti. Ezek leküzdése éberséget, önvizsgálatot, önkritikát kíván. Fel- és beismerni tévedésünket a legfontosabb erény. A korrekcióhoz pedig, mely sokszor 180 fokos fordulást is követel, bátorságra, hitre, bizalomra, önbizalomra és tisztánlátásra van szükség.

Követni a Bensőnkből halkan suttogó Hangot, követni az Álmainkat egyáltalán nem könnyű. (Az ego hangját annál inkább!) De az Álom megéri a küzdelmet, a lemondást (és az üvegvisszaváltásból való önfenntartást is- ahogy olvashatjuk). Az Áldozathozatal aztán elindítja az események láncolatát, melyek talán nem is azonnal nyilvánvalóan hasznosak (de mindenképpen érdekesek és örömtelik) a számunkra. Mivel követtük a „vezetést”, bízhatunk abban, hogy életünk apró puzzle-darabkái egy Egész képpé állnak majd össze, melyben gyönyörködhetünk.

Steve második története nem a „happy end”-ről szólt. Jóval inkább egy mély kátyúról azon a bizonyos Úton.
Miután a garázsukból megalakította és 10 év alatt hatalmas céggé tette az Apple-t, kirúgták.
Az első reakciója, természetesen, nem a felhőtlen életöröm volt, de a benne égő tűz, lelkesedés és önbizalom átsegítették a nehézségeken, s élete legkreatívabb szakasza következett. Imádta a munkáját. Ahogy mondta, elfogadta és átélte az újrakezdés örömét, majd megalakította a Pixart és a Nextet. (én az elsőről tudtam csak, mekkora név).
Az Ő megfogalmazásában a siker titka:
„ Meg kell találnod azt, amit szeretsz…Csak úgy lehetsz elégedett, ha tudod, hogy amit csinálsz, az nagyszerű, …s csak úgy tudsz nagyszerű munkát végezni, ha szereted azt, amit csinálsz…Ha nem találtál még rá, keress tovább és ne állapodj meg. A szíved majd megsúgja, ha megtaláltad…”

És végül a harmadik története a Halálról szólt.

Már a beszéd előtt számára kézzel fogható közelségbe került ez a tapasztalás: átesett egy daganatos betegségen. Ahogyan a legtöbben, akik szembesülnek a rák diagnózisával, ő is számot vetett az élet értékességével, a végességgel, a múlandósággal. Addigi élete igazán nem volt unalmas: tele változ(tat)ással, újrakezdéssel, nyitottsággal, a Fény és az Árnyék elfogadásával és tapasztalásával… És ezt számára a Halál (és majd a halál) elfogadása biztosította. Ahogy mondta e beszédben, „a Halál, mint „változás- ügynök”, az Élet legnagyobb találmánya, mert utat biztosít az Újnak”.

Steve Jobs útravalója (nem csak) az egyetemi végzősöknek:

„Maradj éhes, maradj bolond!”

Akár receptre is felírhatnánk.

 

Mobiltelefon: + 36 30 475 2859

Vezetékes telefon: + 36 1 210 1461

Skype: ladynada68

E-mail: ladynada[kukac]t-online[pont]hu


 

 

Keresés az oldalon