banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

Indul az iskolaszezon

Indul az iskolaszezon!

címkékkezdődik az iskola, gyermekek egészsége, beilleszkedés az iskolában, Dr. Bán Marianna orvos természetgyógyász

Elkezdődött a tanév. Ki várta, ki szomorkás ennek okán, ki a nyári gondtalanságot sajnálja, ki előre retteg a megpróbáltatásoktól.
Az iskolaérettségi vizsgálaton- már, ha történik ilyen- főképp a mentális érettséget vizsgálják, de a pszichés stabilitásról, megküzdési mechanizmusokról kevés információt kapunk. Előfordul, hogy a kisgyermek vagy épp a serdülő nehezen alkalmazkodik a megváltozott követelményekhez, magatartásával kilóg az osztályközösségből, amiben korán rásütik a bélyeget: buta, verekedős, vagy épp hisztis, sírós, zárkózott, vagy hiperaktív.... E korai szereposztás aztán afféle önbeteljesítő jóslatként megvalósulni látszik, a "másság", mint kudarc meghatározó életélménnyé válik.

 

 

Ahány gyermek, annyiféle lelkület... 


Ahány gyermek, annyi féle lelkület, konfliktuskezelés, világlátás. E különbözőség egyik közismert oka a génekben rejlik, azonban kísérletesen bebizonyosodott, hogy a külső hatások komolyan befolyásolják a személyiség fejlődését, mentalitásunkat. Ezek legfőbb terepe a család, a családtagok közti viszonyrendszerek, az ezekben uralkodó gondolkodásmód, hétköznapi szokások..., majd a kortársak csoportja.

A gyermek a korai években utánzással tanul. Mindent. Enni, inni, játszani, gondolkodni, kommunikálni, közösségben létezni, konfliktust kezelni. Önértékelése, önismerete, az, ahogyan önmagáról gondolkodik, a környezetben gyökerezik, csak később alakul ki az önálló véleményalkotás és az önreflexió képessége.
Sajnos egyre több gyermek -és családja- szenved a teljesítményszorongástól, negatív én-képtől, a megküzdési mechanizmusok hiánya miatti extrém labilitástól. Ennek társadalmi, családi és egyéni okai vannak.

Következményesen nő a korai életkorban elkezdett dohányzás, alkoholfogyasztás, szexuális élet, droghasználat...

Hangulatzavarok

Gyermekkorban- szerencsére- jól felismerhető jelei vannak a lelki zavaroknak. Manapság két megközelítés terjedt el a köztudatban: már a kisebb hangulati reakciót, beilleszkedési nehézséget is szorongászavarnak, depressziónak vagy hiperaktivitásnak titulálják, vagy elbagatellizálják a korai jeleket.
Mire iskolába kerül a gyermekünk, már alaposan megismerhettük lelki alkatát, reakcióit, jellegzetességeit. Egy eredendően csendesebb, nyugodt, introvertált, melankólikus alkatú gyerektől nem várható el, hogy az osztályközösség közepe legyen... De, például, ha az addig extovertált személyiség zárkózottá, magányossá, tartósan szomorúvá vagy közönyössé válik, az komolyabb benső konfliktus jelzője.


Tanács

Óvoda- és iskolakezdésre érdemes összeállítani egy kis "bemutató anyagot" a gyermek szokásairól, lelkületéről, személyiségéről,  viselkedéséről.. .családi viszonyokról.  Az a tapasztalatom, hogy a pedagógusok örömmel veszik ezt, nem csak az alternatív oktatási intézményekben.

19 figyelemfelkeltő tünet a teljesség igénye nélkül, ami- ha egyszer csak megjelenik, majd rendszeressé válik vagy kifejezett- alarmírozó:

Körömrágás, hajtépés (sajáté)
Akaratlan mozgások, izomrángások
Szervi ok nélküli rendszeres hasfájás és
Fejfájás
Visszatérő betegségek, gyakori betegeskedés (főleg légúti problémák, bőrbetegségek, emésztőszevi tünetek)
Extrém módon megváltozott étvágy
Megváltozott emésztés (hasmenés, szorulás, puffadás)
Súlyproblémák
Agresszió, dühkitörések
Alvás alatti tünetek (indokolatlan izzadás, fogcsikorgatás, rémálmok, éjszakai ágybavizelés, alvajárás, álomban beszéd)
Álmatlanság, aluszékonyság
Befelé fordulás, zárkózottság
Rendszeres sírás, hiszti,( "nem akarok az óvodában/iskolában maradni")- szeparációs szorongás
Folyamatos kedvetlenség, szomorúság
Figyelemzavar
Kötekedés
Közönyösség
Nagyfokú és feltűnő bizonytalanság
Kudarcok felnagyítása vagy eltitkolása
Korábbi, a kisgyermekkorra jellemző szokások ismételt megjelenése
...

Ha ezek közül egy vagy még inkább több problémát is észlel a szülő, mely két hétnél tovább fennáll, valamint, ha rendszeresen visszatér a tünet, érdemes segítséget kérni, hogy elejét lehessen venni egy komolyabb zavar kialakulásának és tartóssá válásának.

 

Személyre szabott diagnózis, további javaslatok


Ha úgy érzi, hogy a leírtaknál részletesebb és gyermeke személyére szabott tanácsra van szüksége
az alábbi elérhetőségeken kérhet időpontot:

 

Mobiltelefon: + 36 30 475 2859

Vezetékes telefon: + 36 1 210 1461

Skype: ladynada68

E-mail: ladynada[kukac]t-online[pont]hu


 

 

Keresés az oldalon