banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

Inkontinencia

 

Inkontinencia - vizelettartási nehézségek, húgyúti gyulladások

címkékinkontinencia, vizelettartási nehézségek, húgyúti gyulladások,  egészség, Dr. Bán Marianna holisztikus orvos természetgyógyász

 

Gyermekkor

A vizelet (és széklet) megtartásának képessége kisgyermekkorban fokozatosan alakul ki, összetett tanulási folyamat eredménye. Gyakran előfordul, hogy a nappal már szobatiszta gyermeket éjjel még „baleset” éri, ez természetes. Ha azonban ez rendszeresen vagy elhúzódóan (4-5 éves kor után is) előfordul, érdemes, sőt elengedhetetlen a mögöttes okokat kideríteni és kezelni (alkati, szervi és pszichés okok).

 

Felnőtt kor

Sok, főleg többször szült nő panaszkodik arra, hogy a hasizmok hirtelen megerőltetésére, akár nevetésre, köhögésre, vagy a vizeletürítés elodázása miatti teltebb hólyag okán akaratlanul és befolyásolhatatlanul pár csepp vizelet távozik a fehérneműbe. Túl a fizikai kellemetlenségen ez komoly pszichés terhet is jelent, nem ritkán negatívan befolyásolja az önértékelést, a felszabadult életvitelt. Fontos, hogy tudjuk, az inkontinencia nem természetes dolog, nem feltétlen jár együtt a szülésekkel vagy a korral!

A tünet biológiai magyarázata a medencefenék- és az alsó húgyutak izmainak „ellustulása”, renyhesége, valamint az alhasi szervek megereszkedése. Nem szabad belenyugodni az állapotba és a „felnőtt pelenkára” hagyatkozni, hisz ez a panasz csak egy tünet, és ami ezen a területen „csak” kellemetlenségként jelentkezik, a belső, életfontosságú szervekben komoly elváltozás előfutára is lehet!  A rugalmasság minden szervünk számára fontos: gondoljunk csak az erek falára, a mirigyek kivezetőcsövére, vagy a szemizmokra.

 

A test és a psziché kapcsolata

Életkortól függetlenül lehetünk érzelmileg sebezhetőbbek, lelkileg „megkeményedettek”, zárkózottak, rugalmatlanok, ernyedtek, nehezen alkalmazkodók. E lelki- mentális jellegzetességek, akár alkati, akár szerzett tulajdonságok előbb- utóbb a fizikai testben is éreztetik hatásukat.
Néhány pszichés tényező, mely hajlamosíthat inkontinenciára
-          hosszan tartó bánat, depresszió, elégedetlenség
-          a múlt dédelgetése, menekülés a jelenből, nosztalgiázás
-          szeretetlenség- érzés
-          az érzelmek elnyomása, azok felismerésének és kifejezésének nehézsége
-          közönyösség
-          ragaszkodás a megszokott dolgokhoz, rutinhoz
-          félénkség
-          félelmek
-          alacsony önbizalom, a kezdeményezés hiánya
-          makacsság, merev ragaszkodás az elveinkhez
-          magány
-          feldolgozatlan sokkhatások, veszteségérzés
-          rendszeres vagy hosszan tartó megalázás
-          elégtelen önérvényesítési és megküzdési stratégiák
-          a felelősség elutasítása

Felmérés nélkül is javasolható terápia

Calcium fluoratum - és Silicea Schüssler D12 - a testi- lelki rugalmasságért: segíti a testi- lelki rugalmasság és a terheléshez való alkalmazkodás helyreállítását. Szedése kúraszerűen hoz eredményt: 2-3 hónapig napi 3x1-1 tabletta.
Natrium chloratum Schüssler D6 - az érzelmi problémák feldolgozásáért és a víz- és sóháztartás kiegyensúlyozásáért.  Szedése kúraszerűen hoz eredményt: 2-3 hónapig napi 3x1 tabletta. Az előbbiekkel napi váltásban szedhető.

Átmeneti, akut gyulladást kísérő  inkontinencia
Akut hólyaghurut
A hólyaghurut vizelettartási nehézséggel, fájdalmas, állandó vizelési ingerrel, sűrű  vizeléssel, melyre a kis mennyiségű , akár véres vizelet  jellemző,  diszkomforttal, nem ritkán hőemelkedéssel vagy lázzal járó akut gyulladás. Jellemző lehet a vesetájék kisugárzó fájdalma is.
Segítség:
Biokémiai sók:
Elsőként Ferrum phosphoricum Schüssler D12, 10 percenként 1 tabletta a tünetek megjelenésekor, 2 órán keresztül, majd Kalium chloratum- és Natrium chloratum D6 Schüssler, napi 6x1-1.
Spagyrika:
Phönix Solidago és Lymphophön- spagyrikus készítmények terápiára és regenerálásra is! Naponta 1,5 l vízbe 15-20 csepp mindkét készítményből, a nap folyamán elkortyolva.

Egyebek:

Kiegészítésként tőzegáfonya- készítmény és
bő, cukormentes folyadékbevitel,
ha jól esik, az alhas melegen tartása,
az állati fehérjék és a cukrok mellőzése javasolt.
Grapefruitmag- kivonat: 3x 5-10 csepp/nap, vízben elfogyasztva.
Cickafark-, zsurló – és kamillatea- ügyelve az eltérő elkészítési módra. Egyenként vagy utólag összeöntve a szűrleteket is fogyaszthatók. A teákból ülőfürdőt is készíthetünk: egy nagyobb lavórba töltsünk 1 liter forró főzetet, majd annyi vízzel egészítsük ki, hogy a víz magassága elérje a derekunkat. A fürdő hőmérséklete annyira legyen meleg, amennyit kényelmesen elviselünk. 10 perc után (vagy ameddig nem hűl le túlságosan a víz) töröljük szárazra a bőrt és bebugyolálva feküdjünk még 10-15 percet.
Fokozhatjuk a hatást, ha a fürdő után pár csepp szantál olajat 3 evőkanálnyi napraforgóolajban elkeverünk és bemasszírozzuk az alhas és a vesetájék bőrébe.

Fontos: a rendszeresen előforduló húgyúti gyulladások, panaszok alkati terheltséget jeleznek, ilyenkor krónikus, alkati terápiára van szükség!

 

Személyre szabott diagnózis, további javaslatok


Ha úgy érzi, hogy a leírtaknál részletesebb és személyre szabott tanácsra van szüksége
az alábbi elérhetőségeken egyeztethez időpontot:

 

Mobiltelefon: + 36 30 475 2859

Vezetékes telefon: + 36 1 210 1461

Skype: ladynada68

E-mail: ladynada[kukac]t-online[pont]hu


 

 

Keresés az oldalon