banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

A szép és egészséges bőrért

címkék:  egészség, Dr. Bán Marianna holisztikus orvos 

a szép és egészséges bőrért

Bőrünk a legnagyobb kiterjedésű és méretű szervünk. Eltekintve a környezeti
ártalmaktól, mindaz, ami látszik, nem csak helyi probléma (narancsbőr,
pattanások, akné, ráncok, elszíneződések, strukturális elváltozások) de belső
állapotunk tükröződése is. Ahogy a „szem a lélek tükre”, úgy a bőr belső
szerveink, szervrendszereink működéséről tudósít.

 

Testünk reflexzónái arcunkon is képviseltetik magukat. Jól látható, ha pl. a vese vagy a máj gyengélkedik, és a szervezetben felszaporodtak a káros anyagcseretermékek. Feladatunk tehát a test méregtelenítése, a biokémiai egyensúly és a reakciókészség helyreállítása.

Ezért nem elég krónikus bőrhibák esetén pusztán a bőrfelületet kezelni, akár egészségügyi-, akár kozmetológiai célzattal- bármily természetes is, amit erre használunk, nem is beszélve az  antibiotikus vagy szteroid tartalmú krémek illetve cinkes kenőcsök kritikátlan, és rendszeres használatáról, amik pedig egy ördögi kört indítanak el.

Szerveink hierarchikus kapcsolatban állnak egymással. A bőrszerv, mint az egyik méregtelenítő szerv az, ami szelepel, tehermentesíti az életfontosságú szerveket, így a krónikus bőrfolyamatok „elkenőcsözése” többet árthat, mint használ, hisz amit a szervezet igyekezett a felszínen, távol tartani a fontosabb szervektől, az ilyen kezelés visszanyomja a testbe, ahol súlyosabb állapotokat idéz elő (pl. asztma, bélgyulladások). Tehát a folyamatos vagy visszatérő bőrpanaszok gyógyítását megelőzi a professzionális méregtelenítés.

 

A legfontosabb a táplálkozás

Mindaz, amit megeszünk- megiszunk (vagy éppen nem, pedig kellene) -és ezek hatása a belső folyamatokra- megmutatkozik a bőrön, így a test vízellátottsága is. A száraz, nem letörölhetően fénylő, tág pórusú bőr jelzi, hogy sejtjeink szomjaznak.
A sokak által rettegett narancsbőr esetén a bőr alatti kötőszövet- védve a szervezetet- méregraktárrá válik. Ide zárulnak be mindazok a méreganyagok, melyek víz hiányában, a felborult sejten belüli és azon kívüli sókoncentráció-arány, a „túlkínálat” és a méregtelenítő szervek renyhesége okán nem választódtak ki, amiket a méregtelenítő folyamatok nem tudtak oldatba vinni és kiüríteni. A bőrfelszín rücskössé, egyenetlenné (ez főleg a bőr összecsípésekor látszik), „tésztatapintatúvá” válik. A bőr és a bőr alatti szövetek is elveszítik rugalmasságukat, a bőr megereszkedik, szivacsszerűen felpuffad.

A felszaporodó anyagcseretermékek a vegyhatást savas irányba tolják, az arc, a mellkas és a hát bőrén rendszeresen gyulladás jelentkezik (pattanások, akné), a felszín letörölhetően zsírossá válik, akárcsak a hajas fejbőr. Ehhez hozzájárul a bőrfelszínt természetesen védő zsír- és savköpenynek durva kemikáliákkal való „lemaratása”, mely a bőrt szárítva még inkább fokozott működésre ösztönzi a faggyúmirigyeket.
Egy másik, sokak által elszenvedett probléma az ekcémás, extrém módon hámló, gyulladt, kirepedezett bőr, amit szintén kezelhetünk szelíd módon, mielőtt a mesterséges kemikáliákhoz nyúlnánk.

Bizonyos ásványok hiánya a bőrön különböző elszíneződések képében mutatkozik meg. Szürkés, lilás, sárgás, barnás, vörös, fehér- a leggyakoribb színelváltozások, melyek az arc- és a testbőr specifikus helyein láthatók. Az ártalmatlan, de annál zavaróbb bőrgrízek, kisebb- nagyobb szemölcsök is belső hiányállapotra utalnak. A nehezen gyógyuló sebek szintén figyelmeztető jelek.

 

A másik, már említett tünetcsoport a bőr strukturális elváltozásai, a különböző ráncok, redők

A táplálkozás mellett- mellyel ásványi anyag- szintjeinket tartjuk optimális értéken- nagyon fontos a minőségi légzés és levegő, a mozgás.
A vér vaskoncentrációjára, illetve a vörösvértestek oxigénszállító kapacitására szintén következtethetünk bőrünk kinézetéből. Ha a bőr élettelen, sápadt, a nyálkahártyák is halványak, laborvizsgálat nélkül is nyilvánvaló az alacsony vas- és oxigénszint: a szemek kékes- lilásan árkoltak, karikásak, a nyálkahártyák és a bőr sápadtak, a bőr sérülékennyé válik.

Megfelelő bőrápolás

A belső egyensúly helyreállítása mellett van értelme a bőr külsődleges támogatásának. Bőrtípustól függően, specifikusan tudunk hatni bőrünk egészségére. Az ép bőr hidratált és oxigenizált, rugalmas, gyulladásmentes, homogén, ragyogó.
Igyekezzünk mesterséges adalékanyagoktól (és a maró hatású természetes anyagok túlzó használatától is) védeni bőrünket. Számos natúr- és biotermék van már forgalomban, de (bio)élelmiszereinket, (bio)teáinkat is érdemes kipróbálni a külső kezelésre.

Íme néhány példa:

-    Arc- és testradírként nagyon jól működik a búzadara. Lekerekített szemcséi nem okoznak mikrosérüléseket radírozás közben.
-    A száraz, vízhiányos, öregedő bőrt az olíva olaj remekül táplálja.
-    A nyers uborkaszeletek, vagy uborkavíz megnyugtatják az irritált bőrt, kezelik a táskás szemeket, élénkítik a bőrkeringést és az oxigenizáltságot, csökkentve ezzel a szemkörüli ödémát.
-    A rózsavíz és narancsvirágvíz hidratál (és isteni az illatuk!)
-    Az őszibarack- pakolás hamvassá varázsolja a bőrt
-    A mézes pakolás táplál, fertőtlenít, a sejteket méregtelenítésre ösztönzi, összehúzza a pórusokat.
-    A frissen préselt búzafűlé vagy az aloe- kivonat sebgyógyító, bőrregeneráló hatású, akárcsak a körömvirág kivonata, vagy a kamilla- forrázat.
-    A bio-zöldtea forrázott levelei pakolásként serkentik az oxigenizáltságot.
-    A teafa olaj a levendula olajhoz hasonlóan hígítás nélkül is alkalmazható pattanások, csípések, helyi fertőzések kezelésére, vízzel hígítva pedig nagyobb felületen fertőtlenítő tonikként működik
-    Heti- kétheti rendszerességgel fürdő készítésekor öntsünk ½- 1 kg tengeri sót a vízbe

Ahogyan vázizmainknak, a bőrnek és a mimikai izmoknak is hasznos, és kellemes a rendszeres masszázs. Ehhez bőrtípustól függő növényi olajat vagy Schüssler- kenőcsöt használhatunk. Ez utóbbiak előnye, hogy „újratanítják” a bőrsejteket a helyes működésre.
Finom, körkörös, simító és nyomó mozdulatokkal lazítjuk vagy stimuláljuk az arcizmokat, a bőr alatti kötőszövetet, mimikai izomzatot, a helyi keringést és nem utolsó sorban a reflexkapcsolatoknak köszönhetően belső szerveinket is.És mit jelentenek mélyebb szinten bőrproblémáink?

Bőrünk, mint egy szkafander lehatárol bennünket a külvilágtól, egységbe foglalja szerveinket, kijelöli testi valónk határait.
„Majd’ kiugrik a bőréből”, „vedlik, mint egy kígyó”, „lesül a bőr a képéről”,” rózsás a bőre”…- a ’bőr’ kifejezés számos közmondás, bölcsesség szimbolikus szava.

A viszketés, vakarózás, hámlás jelölhet folyamatos, akár tudattalan irritáltságot, elfojtott, önmagunk felé fordított agressziót, tudattalan késztetést az újjászületésre.

A vörös, gyulladt bőrelváltozások a belső háborúságról, nagy energiák egymásnak feszüléséről mesélnek. Könnyen érthető ez, pl. a kamaszkori pattanások kapcsán, amikor a serdülő ismerkedik az erő és az én képviseletének módjával és önmagával. Sokszor saját magának is ellent mond, hát még a környezetnek. A vörös göbök azt üzenik: ne közelíts hozzám, még nem tudom irányítani az erőmet, hagyj békén…

(Serdülőkori) bőrproblémák lelki következménye

Ma, amikor lépten- nyomon a hibátlanra retusált arcú modellek hirdetik a Tökéletesség és a Leplezés hamis eszményét különösen frusztráló lehet, ha arcunk nem makulátlan. E szépségmítosz egyre több serdülőnek okoz lelki fájdalmat, holott e testi változások átmeneti, természetes velejárói a nemi hormonok aktivizálódásának. Az elérhetetlen ideálképek valósággal megmérgezik a lelket és segítik az egyre torzabb értékrend megszilárdulását. Az amúgy is átrendeződőben lévő, labilis önértékelés könnyen a „béka alá csúszhat”. Épp ezért nagyon fontos, hogy a fenti tanácsokkal igyekezzünk a súlyosbító életmódbeli rizikófaktorokat minimalizálni, a helyes bőrápolást megtanítani, a lokális panaszokat szelíd módszerekkel (és nem hormontartalmú fogamzásgátló készítményekkel, szteroidokkal…) kezelni.

Felnőttkori bőrproblémák (elszíneződések, ciklussal összefüggő panaszok, ekcéma, allergiák, és bármi, ami zavaró…) szintén sokak életét keserítik. Fontos, hogy nem kell sem belenyugodni, sem elbagatellizálni, mert van segítség, mely az egyéni jellegzetességeket is figyelembe véve állítja helyre a szervezet, benne a bőr állapotának egyensúlyát.

További információ, időpont kérés az alábbi elérhetőségeken:

 

Mobiltelefon: + 36 30 475 2859

Vezetékes telefon: + 36 1 210 1461

Skype: ladynada68

E-mail: ladynada[kukac]t-online[pont]hu


 

 

Keresés az oldalon