banmarianna.hu

 • A betűméret növelése
 • Alapértelmezett betűméret
 • A betűméret csökkentése
Home

Mi segíthet leszokni a dohányzásról?

címkék:  leszokás dohányzásról, egészség, Dr. Bán Marianna holisztikus orvos 

dohányzásról való leszokás

A ma embere- aki elhatározásra jut: „márpedig leszokok”- jellemzően
látványos, azonnali, de legalábbis gyors változást remél, minimális
erőbefektetéssel. Talán azt gondolja, pénzért bármit megvehet, a
szakértők, szerek, gépek gyorsan leszoktatják őt káros szenvedélyéről…

 

Majd jön a kiábrándulás…

 

A dohányzás "evolúciója"? 

 

A dohányzás, mely a „civilizált” világban sokáig a tehetősebb réteg „úri huncutsága” volt és a teázáshoz hasonlóan megadták a módját, napjainkra „hétköznapi népszokássá” vált. Eredetét illetően elgondolkodtató tény, hogy a természeti népeknél vallási kellékként a sámán tudatmódosulását szolgálta egy- egy szertartásnál. 

A dohányt a modern világban közösségszervező erővel, emésztést serkentő, kikapcsoló, feszültségoldó (tudatmódosító) …  tulajdonságokkal ruházzák fel. Mivel a stressz- tűrés csökkenése, az elkerülő viselkedés és az elidegenedés is általánossá vált, nem csoda, hogy egyre többen és egyre fiatalabb korban nyúlnak a cigaretta és egyéb élvezeti szerek után. (persze, hogy mit és miért tart stressz- faktornak valaki vagy egy közösség, az más, nem kevésbé érdekes kérdés)
 
Nem segíti a szemléletváltást az üzlet- és reklámpolitika sem. Mivel a modern társadalom jellemzően teljesítményorientált, a versenyszellem mindenhatósága jellemzi és erősen maszkulin értékeket vall, a reklámok „erősember- képéhez”, a macsóság mítoszához szinte hozzátartozik. „Marlboro Man” laza, kissé titokzatos, füstfelhőbe burkolózó, az Élet nehézségeinek nyomát őrző arc ellenére erőt sugalló, győzedelmes pillantása komoly csáberő lehet. 
 
Idővel az egészség harcosai számtalan összefüggést találtak a dohányzás és a szív-és érrendszeri (keringési) és légzőrendszeri megbetegedések között, így megkezdődhetett a különböző klinikai és alternatív leszoktató programok virágkora, mely dacára az igyekezetnek, nem hoz olyan átütő sikert, mint vártuk.
 
 
Miért marad el a gyors leszokást ígérő módszerek sikeraránya a várakozástól? (nikotinpótló tapaszok, nikotinos rágógumik, biorezonancia…)
 
Mostanra látjuk, hogy pusztán az okozatot célzó biológiai megközelítés és kezelés az esetek jelentős részében elégtelen. A felvilágosítás, a speciális tudatállapotban történő kondicionálás, az önszuggesztió vagy a rezgésterápiák sem mindig célra vezetőek. Legfeljebb praktikus, de nem elégséges tényezők. Függőségeink gyökere jóval mélyebb szintekig nyúlik, és szerteágazóbb következményekkel jár. 
 
A ma embere- aki elhatározásra jut: „márpedig leszokok”- jellemzően látványos, azonnali, de legalábbis gyors változást remél, minimális erőbefektetéssel. Talán azt gondolja, pénzért bármit megvehet, a szakértők, szerek, gépek gyorsan leszoktatják őt káros szenvedélyéről… Majd jön a kiábrándulás… néhány hét vagy hónap múlva újra a régi, vagy egy új szokás rabjává válik. Valójában a „tiszta” időben is rab volt, csak nem észlelte. 
 
Függőségeink gyökere a feledés homályába vész, s a felszínen próbálunk meg több- kevesebb sikerrel manipulálni. 
 
Hányszor halljuk a függőségben lévő embertől: „bármikor leszokhatok, nem vagyok függő”. Aztán a viselkedés egyre inkább ösztönszerűvé, hétköznapi hozzáállással kontrollálhatatlanná válik, a mögöttes téma a tudattalan sötét mélységeibe zuhan, s nincs rajtunk kívül álló „gyöngyhalász”, aki onnan felhozhatná. Függőségünk tárgya beépül és irányít. 
 
Hasonlatos ez a koragyermekkor ösztönvezérelt orális fázisához, amikor az ember az örömszükségletet a fizikai szükségletek kielégítésével tapasztalja meg. E fejlődési fázis végső soron az életben maradást szolgálja. Ha a pszichoszociális fejlődés itt leáll, vagy zavart szenved, megküzdési stratégiáink nem alakulnak ki, bizalmatlanokká válhatunk, problémamegoldásunk ezt a megközelítést idézi, orális fixációról beszélünk. Nem adekvát megoldást, hanem gyors kielégülést keresünk. 
 
A leszokás ezzel ellentétes folyamatot feltételez, ami a koragyerekkori pszichés fejlődés második, anális fázisával áll kapcsolatban. Egészséges pszichoszociális fejlődés esetén ekkor tanuljuk meg az ürítés kontrollját, vele az önkorlátozást, mely feltétele a közösségbe való beilleszkedésnek, a későbbiekben pedig a helyes kritikai- és önkritikai érzék, a változtatás képességének. 
 
 
Mint függőség, szintén komoly problémát jelentenek az alkoholizmus, a kábítószer- élvezet, táplálkozási zavarok, társfüggőség, adrenalin-függőség, szexfüggőség…- melyek létrejötte hasonló sémát követ, természetesen, árnyalva a dohányzás jelenségén keresztül bemutatott tényezőket az egyéni jellegzetességekkel és a függőség tárgyának jellemzőivel.
 
Mi hiányzik a függőségben lévő embernek? Biztonság, bizalom, elégedettség, önismeret, önbizalom, egységélmény, kitartás,… fizikai és lelki értelemben egyaránt. 
 
A leszokás holisztikus eszköztára
 
 •    A függőség mélyén rejlő minták feltárása, tudatosítása, és felülírása
 •    A cselekvő- akarati, érzelmi és gondolati szintek harmonizálása, önismereti munka
 •    Az érzelmi hiány adekvát betöltése 
 •    A személyes kreativitás kibontakoztatása, fejlesztése
 •    Professzionális méregtelenítés
 •    Vitaminok és ásványi anyagok pótlása
 •    A testi- lelki alkat és -folyamatok harmonizálása bioinformációs készítményekkel.
 •    Potenciált ásványok, növényi kivonatok- a biokémiai és energetikai egyensúly sejtszintű      helyreállítása
 •    Mozgás, légzés- rehabilitáció 

További információ, időpont kérés az alábbi elérhetőségeken:

 

Mobiltelefon: + 36 30 475 2859

Vezetékes telefon: + 36 1 210 1461

Skype: ladynada68

E-mail: ladynada[kukac]t-online[pont]hu


 

 

Keresés az oldalon