banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

Karácsony ízei

címkék:  karácsonyi ízek, Dr. Bán Marianna holisztikus orvos 

 

Miről mesélnek a Karácsony ízei?

 
Dió
 
karácsony ízei diólegnagyobb méretű olajos magvunk alakja és felépítése
az emberi fejre emlékeztet. Külső csontos héja a
koponyát, belső hártyája az agyhártyát, tekervényei pedig
az agyállományt idézik. A mag két részre osztott, ami megfeleltethető a
jobb és a bal agyfélnek, illetve az őket összekötő agyállománynak. Ideg- és
hormonrendszerünk kormányosának nagy mennyiségben van szüksége a
telítetlen zsírokra.  A dió „természetes agyfényesítőként” is szolgál, hatására
„olajozottabban forognak az agykerekek”. Szelén, mangán, omega3
zsírsav, flavonoidok, kálium a legnagyobb mennyiségben jelen lévő tápanyagok.
 
 
Mák
 
karácsonyi ízek mákmíg a dió egy nagy mag, addig a máktermés belsejében
milliónyi apró mákszem található. Szimbológiásan gondolkodva
a férfi- ivarmirigyek és a termékenység juthatnak
eszünkbe. Más megközelítésben, míg a dió a gondolkodással,
az éber tudattal áll kapcsolatban, addig a mák a tudattalannal, az
ösztön-énünkkel kapcsolatos. Nem véletlen, hogy ez utóbbiból tudatmódosító
szer is készül.
 
Tehát a karácsonyi asztal diós és mákos finomságai szimbolizálják a tudatos
és a tudattalannal, a fény és az árnyék, az éber tudat és a tudattalan, a
szellemi és a testi szükséges egyensúlyát. A Karácsony a Fény születésének
ünnepe, az Ige Testté válása, a teremtő folyamat szimbóluma.
 
 
Alma
 
karácsonyi ízek: almaTalán a legrégibb közismert szimbólum a Paradicsomi alma, mely a
kereszténység térhódítása után a „bűnbeesés” szimbólumává
vált. Pogány szertartásokban az Életet, a termékenységet, az
összetartozást és az ember felemelkedésének lehetőségét, a
tudatosodást és a fehér mágiát, később, mint „országalma” a
hatalmat szimbolizálja. 
 
 
Jellegzetes karácsonyi fűszereink: a Fahéj, a Kardamom és a Szegfűszeg
 
karácsonyi ízek: fahéjA Tűz elemhez tartozva a fizikai testben melegítő hatást
fejtenek ki. A gyökércsakrára és a napfonat- csakra fizikai és
éteri szintjeire hatva élénkítik a testérzetet, a test
energiarendszerének alapját, rezgéseikkel a jelenben
tartanak, elűzik a melankóliát, csillapítják a szellemi túlterhelésből fakadó
fáradtságot, afrodiziákumként pedig serkentik a szexuális energiát. A mai
átlagember a konyhán kívül csekély jelentőséget tulajdonít a „fűszerszámoknak”,
pedig nem is olyan régen még gyógyszerként (antibiotikus hatás, hangulatjavítás,
fájdalomcsillapítás, emésztés- serkentés) és fizetőeszközként tisztelték őket.  A
keleti konyha és -gyógyászat ma is méltó szerepet tulajdonít nekik a
mindennapokban.
 
 
Méz
 
méz: karácsonyi ízek„Tejjel- mézzel folyó (K)kánaán” –e mondás híven tükrözi, hogy
a méz a testi jóllét, a bőség, és a tápláltság szimbóluma. Közismert,
hogy rengeteg biológiailag aktív, gyógyulásunkat támogató a
nyagot tartalmaz. Az aranysárga, édes finomság felmelegíti a
testet és lelkünkre is pozitív hatást gyakorol. Külsőleg méregtelenítő- és
tonizáló masszázsra használjuk. Belsőleg roborálásra, gyulladáscsökkentésre
(legismertebb: légúti betegségek gyógyítása(hárs)). Hormonszerű hatása
pozitívan befolyásolja szervezetünket. Tekintsünk rá a Természet
orvosságaként, a rendkívül káros finomított cukor mértékkel fogyasztott,
egészséges alternatívájaként. A fejlett országok lakosai többszörösét
fogyasztják az elfogadható cukormennyiségnek. Többek között ez is
kitüntetett szereppel bír a népbetegségek számának drasztikus emelkedésében.
 

> Vissza a főoldalra

> Advent misztériuma
 

 

Keresés az oldalon