banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

Szezonális hangulatzavarok

címkék:  őszi - téli "depresszió", egészség, Dr. Bán Marianna holisztikus orvos 

szezonális hangulatzavarok

A napfényes órák számának csökkenésével sokan tapasztalják, hogy kedvetlenné, fáradékonnyá válnak. Ki enyhébb, ki komolyabb panaszokkal érkezik. Sokan már csak akkor kérnek segítséget, amikor a tartós közönyösség vagy rosszkedv testi panaszokat is okozva (pl. emésztőszervi probléma, menstruációs zavarok, alvászavar, fejfájás, súlyproblémák, rendszeres fertőzések) lehetetlenné teszi a munkavégzést, a megszokott életvitelt, mérgezi a kapcsolatrendszereket. 

 

Pszichés immunitásunk

Pszichés immunitásunk egyéni, ami az egyiknek meg se kottyan, a másikat romba dönti. Lelki alkatunk egyrészt a fogantatással alapozódik meg, másrészt a családban, majd tágabb közösségben átélt élmények és tanult viselkedésformák, megküzdési mechanizmusok függvénye. Az élet során bevésődött „hibás program”, szerencsére, befolyásolható, átírható. 
 
Az egyéni sorsok, lelki vonatkozások egyéni munkában tárulnak fel, ezekről nem írok. Olyan eszközökről olvashatnak, amik ajánlottak, szükségesek, de nem feltétlenül elégségesek egy kiegyensúlyozottabb életvitelhez.
 
 
Táplálkozás
 
A modern ember gyulladáskelő táplálkozása az idegrendszeri folyamatokra és a hangulatra is negatív hatást gyakorol.  A gabona-, cukor- és keményítő- hangsúlyos táplálkozás (kenyér, burgonya, rizs, liszt, cukrok, gyorséttermi „ételek”) ingadozó vércukorszinthez, a bélflóra meggyengüléséhez és egyéb, szerteágazó problémákhoz, krónikus betegségek egész sorához vezetnek (hormonzavarok, termékenységi problémák, gyulladások, allergiák, magas vérnyomás, cukorbetegség, fekélybetegségek, daganatos betegségek…). Ezek elhagyása, a megfelelő méregtelenítés és táplálkozási szokások kialakítása sokat segít. Támogatja munkánk egyéb aspektusait, tiszta, egészséges alapot teremt. Nem különben a bioaktív anyagok, vitaminok és hasznos bélbaktérium- törzsek pótlása, „újratelepítése”. A bélbaktériumainkat nem csak az antibiotikumok teszik tönkre, de a folyamatos, vagy nagymértékű stressz és a helytelen táplálkozás hatására is pusztulásnak indulnak.  A vitaminok között az egyik legfontosabb a D- vitamin, mely télen mindenképpen pótlásra szorul. Az omega3- zsírsavak megfelelő szintje szintén elengedhetetlen mind az idegrendszer, mind az egész szervezet működése szempontjából. 
 
 
Biokémiai életsó- terápia
 
A szervezet magnézium- és kálium-szintje szorosan összefügg a hangulattal is. A magnézium „napfény a léleknek”. A rosszkedv, depresszió, szorongás, álmatlanság egyfajta görcsös állapotként is értelmezhető. Ilyenkor jó szolgálatot tesz a Magnesium phosphoricum Schüssler D6 tabletta kúraszerű szedése, akár már megelőzésként is. A kálium a kiegyensúlyozott agyi működések záloga, így szellemi fáradtságnál nagyon hasznos.  Gyakori, szemmel látható krónikus hiánytünete a halánték „horpadtsága”. Ilyenkor a Kalium phosphoricum Schüssler D6 ajánlott. A magnéziumhiányt támasztja alá az is, ha valaki folyton csokoládéra vágyik, vagy rendszeresen görcsöl 1-2 izma. A káliumhiányos ember pedig sütiket, szénhidrátot nassol szívesen.
 
 
Bach- cseppek
 
Általánosságban a Mustard és Olive- esszenciák a leggyakoribb segítők rosszkedv idején. Ami az ásványi terápiában a magnézium, az a növények között a Mustard- elég csak magunk elé képzelni egy virágzó repcemezőt. Az Olive- ember végtelenül kimerült, fásult, semmi ereje nincs már szembeszállni a rosszkedvvel. Azonban a leghatásosabb keveréket a személyes jellemzők megismerésével tudjuk összeállítani.
 
 
Gyógygombák
 
 A mycológia évezredes tapasztalatát napjainkban is sikerrel hasznosítjuk a gyógyításban. A gyógygombák közül például a Ganoderma lucidum, a Coryceps sinensis, a Hericium erinaceus és a Grifola frondosa kiemelkedő szerepet kaphat a hangulat javításában.
 
 
Mozgás
 
A mozgásszegény életmód (is) megakadályozza szervezetünket az endorfintermelésben, így a kieső „boldogsághormont” gyorsan felszívódó szénhidrátokkal igyekszünk ellensúlyozni, ördögi kört indítva el ezzel. A mozgás nem csak izmainknak fontos, de jótékonyan befolyásolja a hangulatot, a légzés minőségét, belső szerveink állapotát. 
 
 
Kreatív
 
Az önismeret hozzásegít bennünket, hogy a világra nyitottan, készségeinket, vágyainkat felismerve és megvalósítva valóban kreatív, teremtő életet éljünk. Az önkifejezés nem tehetségfüggő. Érzéseink, gondolataink formába öntése lehetővé teszi, hogy kissé eltávolodva, kivonva magunkat a fojtásból új erőket mozgósítsunk. Nagyon jó hatású az érzések, gondolatok mozgássá (egyfajta tánccá) alakítása. A terápiás üléseken gyakran használjuk a mozgás, a hangok, a színek kifejező erejét, a fény- árnyék technikákat, az anyagok plaszticitását…., hogy valami objektív, látható- érzékelhető- hozzáférhető szülessen meg a belső űrből.
 
 
Intra- és interperszonális kapcsolatok
 
A közösségnek megtartó ereje van. Ki nyitottabb, ki zárkózottabb, de mindenkinek szüksége van legalább egy barátra, bizalmasra, akivel megbeszélheti, vagy csak megoszthatja problémáját, akivel akárcsak hallgatni is jól esik. Bár nem pótolja az embert, de akár egy napló is sokat segít kiadni azt, ami a szívünket nyomja. 
 
Személyiségünknek számos arca van, érdemes tudatosan megismerni ezeket, s úgy tekinteni önmagunkra is, mint egy nagy családra. Figyelembe venni, meghallani a (belső) gyermek, a felnőtt, a dolgozó, a művész, a szülő, a férfi/nő, a feleség/férj … igényeit. Családi téveszmerendszereink, hiedelmeink felismerése az önismerettel együtt hozzásegít bennünket, hogy szakítsunk az önsors- rontás hagyományával, a kondicionáltsággal és valóban a saját életünket éljük.
 
 
Kapcsolódó írások: 

 

A fenti információk tájékoztató jellegűek, természetesen a személyre szabott kezelést nem tudja helyettesíteni. Ha kérdése van, bátran tegye fel Elérhetőségeimen.

További információ, időpont kérés az alábbi elérhetőségeken:

 

Mobiltelefon: + 36 30 475 2859

Vezetékes telefon: + 36 1 210 1461

Skype: ladynada68

E-mail: ladynada[kukac]t-online[pont]hu


 

 

Keresés az oldalon