banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

A PMS

címkék:  premenstruációs szindróma,  egészség, Dr. Bán Marianna holisztikus orvos 

PMS. Akit érint, pontosan tudja, mit takar 
e betűszó. A premenstruációs szindróma
szerteágazó tünetek

gyűjtőneve. 

 

 
 
 
 
A menstruációt megelőző időszakban jellemzően 
 
- hangulatingadozás, disztímia
- depresszió
- alvászavar
- koncentrációzavar
- indokolatlan fáradtság
- a szexuális vágy szélsőséges megváltozása
- étvágynövekedés
- hasmenés
- émelygés
- hasi puffadás
- szívdobogás-érzet
- hőhullámok
- fokozott izzadás
- bőrproblémák (zsírosság, gyulladások)
- mellfeszülés, mellérzékenység
- vízvisszatartás, puffadtság, ödéma
a leggyakoribb panaszok. 
 
A felmérések szerint a fiatal és középkorú nők 80%-a észlel legalább egy- két tünetet a fentiekből. Kifejezett, az életminőséget és munkaképességet is befolyásoló erős panaszokat a nők 5%-a tapasztal. 
 
A PMS okai összetettek: hormonszintek változása, helytelen táplálkozás, hiányállapotok, mozgásszegény életmód, alkati hajlam. Lássuk, milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre a tünetek enyhítésében, az állapot megszüntetésében. 
 
Hormonális hullámvasút
 
Gyakori, hogy a nőgyógyász a PM- panaszokra hormontartalmú fogamzásgátló készítményt rendel. Azonban nem minden esetben használható és nem is minden nő szeretne ilyen készítményt szedni. 
 
Ilyenkor veszély nélkül használhatók homeopátiás komplexek:  Hormeel-csepp és a Mastodynon- csepp/tabletta jó szolgálatot tesz. 
 
 
 
Táplálkozási tanácsok, étrend- kiegészítők, vitaminok
 
Az egészséges táplálkozás elsőrendű a pms- tünetek leküzdésében is. A panaszok hátterében gyakran PCO (policisztás ovárium) is áll, ami szintén a helytelen táplálkozás talaján alakul ki. 
 
Érdemes a gluténtartalmú gabonákat, tejet, cukrot, kakaót, csokoládét, napraforgó olajat, transzzsír- tartalmú és tartósítószeres tápokat mellőzni. (gyulladásellenes táplálkozás)
 
Nagyon jó eredményekről számolnak be a páciensek a nagydózisú omega3-zsírsav szedésével kapcsolatban. E zsírsav halakban, „tengeri herkentyűkben”, lenmagban, chia- magban van a legnagyobb mennyiségben. Érdemes egy hónapig minden nap nagyobb dózisban szedni, majd a napi fenntartó dózist ovulációtól kezdve megemelni.
 
A D- vitamin nem csak a csontok számára, de az idegrendszer, hangulat és a sejtanyagcsere számára is nagyon fontos. Hiánya az inzulinrezisztencia kifejlődésében is szerepet játszik. E hiányállapot a pcos- ban szinte mindig fennáll. 
 
Bioinformációs támogatás
 
A biokémiai sók közül nagy segítség ovulációig a Calcium phosphoricum- és Kalium phosphoricum Schüssler D6, ovulációtól a Magnesium phosphoricum- és Kalium phosphoricum Sch D6, a vérzés alatt is. Segít enyhíteni a hangulatingadozásokat és a görcshajlamot. A Schüssler krémzselék közül a Magnesium phos. görcsös fájdalom esetén az alhason vagy fájdalmas területen alkalmazva ajánlott. 
 
 
A magnéziumban, kálciumban és káliumban gazdag táplálkozás támogatja az idegrendszer harmonikus működését, valamint az izomműködést.

Táplálkozási ajánlások Schüssler sókhoz

Bach- cseppek- a legeredményesebb egy személyre szóló kombinációt készíteni, de jó hatásúak a tüneti keverékek is.  Bach terápiáról részletesebben

Több különböző PMS- keveréket készítettem, amit komolyabb kikérdezés nélkül is tudok javasolni, kérésre postázom: Kapcsolat

Az aromaterápiás masszázsolajok is sokat segíthetnek- támogatják a pszichés stabilitást, és az izomlazítást- ilyen keverékek is rendelhetők, kérésre postázom.  Kapcsolat
 
Életmód
 
A PM- tünetek csökkentését, kioltását, megelőzését a megfelelő mozgás is támogatja. Különösen ajánlott pl. az Aviva- torna, hastánc, Luna- jóga. Különböző kreatív önkifejezési formák (mozgás, alkotás) gyakorlásával, valamint relaxációs gyakorlatokkal is figyelemre méltó eredményeket érünk el.
 
A tanácsok nem helyettesítik a személyes kikérdezést, nem feltétlenül hozzák meg a várt eredményt, szükségesek, ajánlottak, de nem feltétlen elégségesek! Makacs esetben a személyes jellemzők kikérdezése után lehet terápiás tanácsot adni. 
 
 
> Kapcsolódó olvasmány: A Nő

> Vissza a főoldalra

 

 

 

Keresés az oldalon