banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

Az étvágytalan gyerek II.

címkék:  egészség, étvágytalan gyermek, Dr. Bán Marianna holisztikus orvos 

a szép és egészséges bőrért

Az étvágytalan gyerek I. cikkem folytatása

 

 

Bach- terápiás támogatás

Bizonyos lélektípusok könnyebben vesztik el az étel iránti érdeklődésüket.  Ők eredendően kevésbé kötődnek az anyaghoz, nehezebben veszik birtokba testük fizikai dimenzióját. Ahogyan már a Schüssler- sóknál is láttuk, az étvágytalanság lehet alkati eredetű is, amit a külső körülmények előhívnak vagy súlyosbítanak.

Ha az étvágytalanság hátterében érzelmi okok állnak- példáulfélelem, megbántottság, elhagyatottság, betegség, családi vagy közösségi konfliktusok, megváltozott körülmények (óvodába kerülés, iskolaváltás, költözés)…- a Bach- cseppek szelíd támogatása nagy segítség. Egy jól összeállított, hatásos keverék feltétele, hogy a szülő alaposan megfigyelje a gyermek viselkedését, reakcióit, hogy figyelmesen meghallgassa, mi nyomja a csemetéje lelkét. Maguk a gyerekek sokkal nyíltabban és egyértelműbben fogalmazzák meg, mi bántja őket. Az üléseken készített rajzok vagy mesélős-/ szerepjátékok is magukért beszélnek. E lelki zavarok egyik tünete lehet az étvágytalanság (nem ritka ennek ellenkezője sem, mint reaktív válasz a külső- belső körülményekre). Gyakori, hogy az elhúzódó belső zavarra az étvágytalanságon kívül a mozgásfejlődés késése, regresszív viselkedés (korábbi, már elhagyott reakciók újbóli megjelenése), beszédfejlődési zavarok, alvási- és koncentrációs problémák, tanulási zavarok stb. is utalnak.

A teljesség igénye nélkül lássunk néhány példát e virágalkatokra, majd pedig szituációkra.

Példák az étvágytalan alkatokra

 Nebáncsvirág- gyermek

Étvágytalansága hátterében a folytonos sietség, türelmetlenség áll. Szinte le sem teszi a fenekét a székre, már rohanna tovább játszani. Nyughatatlan, egy percre sem tud megállni, rázza a lábát, izeg- mozog a széken. E belső feszültség még az éhséget is felülírja.

Iszalag- gyermek

Épp ellentéte a Nebácsvirágnak. A hétköznapi feladatok, tevékenységek hidegen hagyják. Ábrándos tekintettel, láthatóan egy másik világban járva ül az étel felett, már ha nem felejtette el, hogy anya szólt: „Kész az ebéd”.

Katáng-gyermek

„ Jó, megeszem, ha …”- a Katáng- gyerek gyakran viszonzást vár, ha hajlandó megenni az ételt vagy zsarolásra használja a nem – evést. Rá a nagyfokú cukoréhség is jellemző. Mivel előnyben részesíti az édességeket, ügyelni kell, hogy ne adjunk evés előtt nassolni valót, és ne használjuk az édességet jutalmazásra.

 

Szituációk, melyben az étvágytalanság következmény

Nagy változások idején

Az addigi körülmények megváltozása, a szükséges alkalmazkodás komoly kihívást jelenthet jónéhány gyermeknek. Legyen az lakhelyváltás, óvodába kerülés, kistestvér érkezése, vagy akár veszteségélmény, a gyermekek egy része nehezen alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, nehezen dolgozza fel a történteket.

Diófa

Nehezen viseli, ha bármi megváltozik az addigi életében. Identitástudata, életereje könnyen megcsappan, nehezen szokja az újdonságokat. Ez az állapot áll fenn akkor is, amikor nem szívesen veszi gyermekünk az új ízeket, ételeket, ragaszkodik néhány megszokott ételhez. „Nézd csak, milyen finomat fogunk enni!”-„Nem szeretem”- „De hát nem is ettél még ilyet, csak kóstold meg!” „Neeem”

Magyal

Amikor a változás az étvágytalanság mellett haragot, bosszúvágyat, féltékenységet ébreszt a gyermekben, a magyal segít feldolgozni és elengedni e negatív érzéseket (amiért a gyerekek gyakran lelkifurdalást is éreznek). Előfordul, hogy a nem- evés hátterében a környezet megbüntetésének vágya áll.

Hangafű

Számára rendkívül fontos, hogy együtt egyen a családdal, s figyeljenek rá. Amikor kistestvére születik, azt érezheti, attól fél, hogy rá nem jut elég idő, figyelem, szeretet. Étvágytalansággal, tüntető nem- evéssel is jelezheti sérelmét, vélt mellőzöttségét. Ha mégis leül enni, be nem áll a szája, ha kistestvérét szoptatja az édesanyja, ő is kisbaba akar lenni, és szopizni szeretne. Nem akar „nagy, okos  tesó” lenni.

 Ernyős madártej

A konkrét, fájó esemény, veszteségélmény, komoly csalódás szinte megbénítja a gyermek lelkét. Ilyen helyzetben nem akar enni sem. Elveszíti életkedvét.  Kompenzációként, tudattalan segélykérésként reagálhat indokolatlan haraggal, féktelenséggel, megjátszott jókedvvel (síró bohóc), ami pillanatok alatt szertefoszlik és sírásba csap át. Ha az állapot elhúzódik, akár depresszió is kifejlődhet, beteljesítve a teljes elkülönülésre való vágyat.

Vörös vadgesztenye

Ha a vörös vadgesztenye- gyermek környezetében, családjában valaki szenved, az érzékeny gyermek olyannyira együttérez vele, olyannyira aggódik érte, hogy nem hajlandó és nem is tud enni, míg szerette nincs jól. Az ilyen típusú félelmet és következményes étvágytalanságot oldja a vörös vadgesztenye esszencia.

 

Betegségek idején

Minden szülő rémálma- de különösen az első gyermekes szülőkre jellemző ez- hogy gyermeke beteg lesz, főleg, ha még kórházba is kerül. Higgadtságunk megőrzése nagyon fontos, hisz csak így érezheti magát biztonságban gyermekünk. Ne felejtsük el, hogy a betegségek érlelik is a testet és a lelket, s hogy nem óvhatjuk meg mindentől a gyermeket- nem is lenne szerencsés „búra alatt tartani”. De visszatérve a gyermeki reakciókra:

Vadalma

Ez az esszencia nagy segítség, hogy a test mielőbb hatástalanítsa a behatolót (kórokozót, emléket), kiürítse a negatív energiákat, méreganyagokat, érzelmi reakciókat, bénultságot, s újra életet és étvágyat öntsön a gyermekbe.

Napvirág

Nagy ijedtség, sokk hatására az étvágy gyakran elvész. E hatások szinte azonnali kioltásában remek támogató a Napvirág.

Bohócvirág

Ha gyermekünket egy meghatározott dologtól való félelem keríti hatalmába- legyen az iskolai számonkérés vagy orvosi vizsgálat-, gyakran enni sem hajlandó, vagy szinte azonnal kikívánkozik az étel. Ilyenkor a Bohócvirág bátorságot önt belé, visszaállítja a test és a lélek harmonikus működését.

Fenti példák a teljesség igénye nélkül, ízelítőül szolgálnak. Ahány gyermek, ahány történés, annyi féle kombináció képzelhető el. A személyes megélésekre, reakciókra összeállított keverék a leghathatósabb segítség.

 

Kapcsolódó írások:
 
 
 

 

 

További információ, időpont kérés az alábbi elérhetőségeken:

 

Mobiltelefon: + 36 30 475 2859

Vezetékes telefon: + 36 1 210 1461

Skype: ladynada68

E-mail: ladynada[kukac]t-online[pont]hu


 

 

Keresés az oldalon