banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

Kisbabát szeretnék! Tanácsok a családtervezéshez

címkék:  egészség, gyermekvárás, kisbabát szeretnék, Dr. Bán Marianna holisztikus orvos 

 

tanácsok családtervezéshez

Kisbabát szeretnék!
Tanácsok a családtervezéshez
 
 
 
A várandóság előtt
 
A női szervezet zavarai
 
A nők leggyakoribb panaszai közé tartoznak a visszatérő húgy- ivarszervi gyulladások, premenstruációs szindróma, diszmenorrhea, a policisztás ovárium- szindróma, endometriózis, melynek következtében akár a teherbeesés elmaradása, meddőség alakul ki.  Utóbbi állapot két jól megkülönböztethető csoportja a funkcionális- és a női szaporító képes ivarsejtek hiánya miatti meddőség. Előbbi az életkörülmények (külső és belső) függvénye, utóbbihoz a nem megfelelő anatómiai viszonyok és irreverzibilis károsodások, fejlődési zavarok nyomán létrejött valós meddőség sorolható. 
 
A családtervezéskor érdemes lenne- figyelembe véve egészségi állapotunkat- felkészíteni testünket (és lelkünket is) a gyermekvállalásra. Különösen fontos ez, ha a szülők krónikus betegségben szenvednek, mert ezek a várandóság alatt súlyosbodhatnak, és a magzatra is negatívan hatnak.  Bár ez természetesnek tűnik, mégsem általános. 
 
A hímivarsejt és a petesejt minden információt átörökítenek, így az anya (és családja) és az apa (és családja) egészségi állapotának, betegséghajlamainak is függvénye a születendő gyermek egészsége, betegséghajlamai. Leendő szülőkként mindent meg kell tennünk, hogy testünk valóban életadó bölcső legyen.
 
Gyulladásos kórképek: leggyakoribb okai a fertőzések (vírusos, bakteriális, gombás) és hormonális zavarok talaján kialakult gyulladások (ösztrogén/progeszteron egyensúly felborulása, fogamzásgátló, klimaktérium, várandóság). Tünetei a fájdalom, viszketés, duzzanat, vörösség, kóros váladék.
 
A női nemi szervek gyulladásai népbetegségnek számítanak. Szinte nincs nő, aki legalább egyszer ne tapasztalta volna a hüvelygyulladás fájdalmas, kellemetlen tüneteit. Ha ez rendszeresen előfordul, megbomlik a hüvely védelmet biztosító mikroflórája, a helyi immunitás meggyengül, a gyulladás a méhre, petevezetőkre, petefészkekre is ráterjed. A különböző kúrák ellenére is visszatérő, rendszeresen előforduló bakteriális, gombás és vírusos gyulladások akár meddőséghez is vezethetnek, így célszerű a szervezet védekező- kapacitását növelni. 
 
Premenstruációs szindróma: a vérzést megelőző időszakban tapasztalt pszichés és fizikai panaszok összessége. Leggyakrabban: hangulatzavar, alvászavar, mell-, alhasi- és deréktáji fájdalom, emésztőszervi tünetek, fejfájás. 
 
Ha már korai életkorban komolyan vesszük és kezeljük e tüneteket, elejét vehetjük a pszichoszexuális fejlődés és önelfogadás, majd a teherbeesés nehézségeinek, várandóság alatti panaszoknak, ugyanis a fenti tünetek a hormonrendszer kisebb- nagyobb zavarát is jelezhetik. Nem szükséges bizonygatnunk azt sem, hogy ha egy fiatal lányt nagyon megviselnek e tünetek, nőiségét nem örömmel, természetesen, de fájdalommal, havonta begyógyszerezve éli meg. Bár mára rutinszerűen szedhetők e fájdalomcsillapítók, és szedik is sokan, ez nem kívánatos és nem veszélytelen. 
 
Diszmenorrhea: a menstruáció alatt érzékelhető panaszok. Leggyakoribbak a fájdalom, emésztőszervi panaszok (hasmenés, székrekedés, puffadás, émelygés, hányás), hangulatváltozás, vizesedés, fejfájás, a vérzés kóros mennyisége és minősége.
 
Policisztás ovárium- szindróma: az állapotot vérzészavarok, a vérzés elmaradása, fájdalom jellemzi. Kialakulása nagyban függ a táplálkozástól, a bélflóra állapotától, a hormonális egyensúlytól. Gyakran az inzulin- és cukorháztartás zavarával társul, így a támogatásnak erre is ki kell terjednie.
 
Endometriózis: e betegség során a méhfal belső rétege burjánzásnak indul, beterjed a petevezetőkbe, kiléphet a hasüregbe, kezelés nélkül végleges, visszafordíthatatlan károsodást okozva a női nemi szervekben, környező szövetekben, és akár akut vagy krónikus hasi gyulladáshoz, bélösszenövésekhez vezet.
 
A férfi- termékenységzavarok leggyakoribb okai
 
Az elmaradt gyermekáldás oka az esetek kb.30- 35%-ában a férfi szervezetében keresendő. Ennek oka a nemzőképtelenség vagy sterilitás. Nem feltétlenül járnak sterilitással, de a nemzőképesség csökkenését eredményezik az erektilis diszfunkciók.
 
Mikor beszélünk sterilitásról?- néhány számadat és jellemző
 
- a hímivarsejt- szám kritikus szint alá csökkenése (40 millió/minta, 20 millió/ejakulátum ml)
- a mozgásképes spermiumok arányának 50% alá csökkenése
- a spermium kóros alakváltozása (min 14% normál alak- arány szükséges a megtermékenyítéshez)
- életképtelen spermiumok
- a fentiek együttes megjelenése
 
Általános betegségek mellékhatásaként fellépő zavar
 
A leggyakoribb rizikótényezők: a cukorbetegség, szív- és keringési betegségek, vesebetegség,  alkoholizmus.
 
Gyulladások
 
A férfi nemi szervek akut és krónikus, steril és fertőzéses eredetű gyulladásai gyakran vezetnek termékenységzavarhoz. Az egyik legismertebb és félt állapot a felnőttkori mumpsz (fültőmirigy- gyulladás), mely szövődményként meddőséget okozhat a férfiszervezetben. A rendszeres gyulladások a herékben, mellékherékben, csatornákban hegesedéshez, visszafordíthatatlan károsodáshoz vezethetnek. 
 
Hőhatás
 
A spermiumok csak testhőmérséklet alatt, kb. 34 fokon termelődnek és életképesek. A herék hűtéséről a herezacskó vérkeringése gondoskodik. Ha az itt futó vénák kitágulnak (varicocele), csökken a hűtőkapacitás, a spermiumok életfeltételei romlanak.
 
Kémiai- fizikai hatások
 
A kémiai szerek okozta meddőség rizikófaktorai az alkohol, a dohányzás, kemikáliák, kemoterápiás szerek és a besugárzás. A többszörös trauma szintén rizikót jelent.
 
Hormonális okok
 
A férfi nemi hormon- tesztoszteron- termelődését a hipotalamusz- hipofízis nevű idegi és hormonális  szabályzást végző agyterületek befolyásolják, vezérlik.  Ha a szabályzó hormonok szintje, egyensúlya felborul, sterilitás léphet fel. Ha a herékben nem termelődik elegendő tesztoszteron, ugyancsak zavart szenved a nemi működés, de az egész szervezet működése is. A kezeletlen vagy előrehaladott cukorbetegség szintén oki tényező lehet.
Az alábbiak elsősorban erektilis diszfunkciókat (merevedési zavarokat) okoznak.
 
Idegi okok
 
Az idegi eredetű merevedési zavar vagy az ejakuláció gátoltságának oka a gerincvelő sérülését okozó trauma vagy daganat.
 
Iatrogén okok
 
Gyógyszermellékhatás, műtéti szövődmény. Előbbit leggyakrabban a keringési rendszer (béta-blokkolók), és az idegrendszer működését befolyásoló gyógyszerek (SSRI-k) valamint a gyomor- bél rendszer fekélyeire szedett gyógyszerek okozhatják. 
 
Pszichés okok
 
Az erektilis diszfunkciók hátterében gyakran pszichés tényezők állnak. Ilyenek például a munkahelyi stressz, egzisztenciális válság, önbizalomhiány, vagy érzelmi traumatizálódás nyomán fellépő hangulati élet- zavar, depresszió, disztímia. Az organikus zavarok külön csoportot alkotnak. A kezelésükre szedett gyógyszerek, pszichofarmakonok mellékhatásaként ugyancsak fellép vagy súlyosbodik a közösülési képtelenség.
 
 
A várandóság alatt
 
Ahhoz, hogy mind az anya, mind a magzat jól érezze magát, elsődleges az egészséges anyai szervezet, melynek legfontosabb feltételei a megfelelő életmód, a helyes táplálkozás, a kiegyensúlyozott lelki állapot, támogató közösség. 
 
Terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz)
 
A várandóság alatt a hormonális állapot megváltozik. Nem csak a nemi hormonok, de a különböző vércukorszintre is ható anyagcsere hormonok mennyisége is eltérő a szokásostól. A méhlepény hormonátalakító- és az anyai szervezetre anyagcserehatást is kifejtő szervként működve szintén befolyásolja a vércukorszintet. Ebben az időszakban könnyebben alakul ki inzulinrezisztencia, ami azonban (lehetőleg már a családtervezés idején) a rizikófaktorok  csökkentésével elkerülhető. Ilyen rizikófaktorok pl. a túlsúly, a magas vérnyomás, fertőzések, mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás…
 
A terhességi inzulinrezisztencia vagy diabétesz nem csak az anyára, de a magzati fejlődésre is káros hatással van.  
 
Terhességi magas vérnyomás, -peeclampsia
 
Ha a kismama életében, előző terhessége alatt vagy a családban gyakran előfordult magas vérnyomás, vesebetegség, cukorbetegség, nagyobb a kockázata a terhesség alatti magas vérnyomás kialakulásának. A megelőzés ebben az esetben is elsődleges. A helyes táplálkozás, a túlsúly  és a nagy súlyingadozás (jo-jo effektus, azaz a folytonos fogyás hízás) kerülése, veszélyeztetettként a rendszeres ellenőrzés nagyon fontos. Ha a terhességet optimális testsúllyal, kiegyensúlyozott anyagcserével és egészséges hormonrendszerrel kezdjük, védjük magzatunkat és önmagunkat a veszélyes, nem ritkán életet veszélyeztető következményektől.
 
Vérszegénység
 
Alkati hajlam és hiányos táplálkozás miatt sok nő vérszegény, vagy válik azzá a terhesség alatt. Leggyakrabban tapasztalható tünetei a fáradékonyság, aluszékonyság, „levegőéhség”, kékesen aláárkolt szemek, halvány bőr és nyálkahártyák. Mivel a vörösvértestekben lévő vas elsődleges fontosságú az anyai és magzati szervezet oxigénellátásában illetve gázcseréjében, nem szükséges magyarázni, miért fontos a vas, és egyéb, a vas beépülését támogató anyagok, vitaminok bevitele. 
 
 
Szülés után 
 
Vérszegénység
 
Nem csak a várandóság alatt, de a szülés utáni fokozott terhelés és elégtelen táplálkozás hatására is kialakulhat a vashiányos vérszegénység, vitamin-, ásványi anyag- és tápanyaghiány. Bár a szülés után az egész világ a csecsemő körül forog, nem szabad az anya támogatásáról sem megfeledkezni. A gyermek csak akkor tud egészségesen, kellő ütemben fejlődni, ha édesanyja is egészséges, erős és kiegyensúlyozott. 
 
Fizikai kimerülés
 
A felkészülés és a várandóság idején is tudatos életmódot, táplálkozást folytatók között jóval kisebb nehézséget okoz a megváltozott napirend és terhelés. A fizikai kimerülés ellen a legjobb ellenszer a terhek megosztása, a kiegyensúlyozott, minőségi tápanyagban dús, megfelelő kalóriaértékű és minőségű táplálkozás, melyben kiemelt szerepe van a vitaminoknak, bioaktív anyagoknak. Ezek támogatják az anya, és az anyatejen keresztül a csecsemő immunrendszerét, egészségét. Minőségi alultápláltságban, kimerültségben az anyatej csökkent értékű, és nem kellő mértékben látja el az önálló, fejlett immunrendszerrel még nem rendelkező gyermek egészségvédelmét. 
 
Gyermekágyi depresszió
 
A kutatások tanúsága szerint a szülések 10-15%-ánál az anyában szülés utáni depresszió alakul ki. A néhány napos- hetes szomorúság, fáradtság nem depresszió, de ha a nő korábban hajlamos volt hangulatzavarokra, vagy a családban jellemző ez az állapot, könnyebben azzá válhat. 
 
Az olyan nyilvánvaló okok mellett, mint a stressz, magány, túlterheltség, korábbi hangulatzavarok, meg kell említeni a hajlamosító körülmények között az elhízást, elégtelen táplálkozást, krónikus betegségeket, úm. cukorbetegség, magas vérnyomás, organikus talajon kialakult krónikus alvászavar. A lista közel sem teljes, arra azonban rávilágít, mennyire fontos a tudatos felkészülés és a megfelelő támogatás.
 
 
Kapcsolódó írások:
 
 
 

 

További információ, időpont kérés az alábbi elérhetőségeken:

 

Mobiltelefon: + 36 30 475 2859

Vezetékes telefon: + 36 1 210 1461

Skype: ladynada68

E-mail: ladynada[kukac]t-online[pont]hu


 

 

Keresés az oldalon