banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

Az antibiotikumokról

címkék:  egészség, antibiotikumok, Dr. Bán Marianna holisztikus orvos 

bach virágesszenciák

Az antibiotikumokról 
(az alábbi interjú a Femina c. lapban jelent meg)

 

 

 

Az antibiotikumok mellékhatása miatt sokan ódzkodnak a szedésüktől. Hogyan védhetőek ki az antibiotikum kúrával együtt járó kellemetlenségek - hasmenés, hasi fájdalmak, gombás fertőzések?
 
Az antibiotikumok nevükhöz híven nem válogatnak, kiirtják a hasznos és szükséges, velünk szimbiózisban élő bélflórát is. Ennek következtében sérül az emésztés, csökken a belekhez kötött immunitás hatásfoka, helyi gyulladásos folyamatok alakulnak ki, a hasznos bélbaktériumok által termelt bioaktív anyagok, vitaminok termelése lenullázódik. Következményesen elszaporodnak az opportunista baktériumok és gombák, valamint allergizáló, toxikus, tökéletlenül emésztett anyagok kerülnek a nyirok- és vérkeringésbe, hosszútávon gyengítve az immunrendszert.  Az immunrendszer gyengesége pedig az egész szervezet egyensúlyát veszélyezteti.
 
Ha antibiotikum-szedésre kerül a sor, az a szükséges, de a lehető legrövidebb ideig tartson. Mellé komplex bélbaktérium- készítmény (többféle baktériumtörzset is tartalmazó) javasolt, amit az antibiotikum- kúra befejezése után még legalább 1-2 hétig szedni kell. Jó szolgálatot tesz a bio-savanyú káposztalé is. Nem kevésbé fontos a kímélő, a természetes étvágycsökkenést tiszteletben tartó étkezés, a gyulladásellenes táplálkozás (a cukor, a tejtermékek, keményítőtartalmú tápok mellőzése), a bélműködés ritmusának fenntartása, a vitamin- és folyadékpótlás, valamint a pihenés. 
 
Vírusos megbetegedéskor a bakteriális felülfertőződés megelőzése miatt olykor az orvos antibiotikumot ír fel. Milyen esetekben van erre valóban szükség?
 
• Sokszor szedjük szükségtelenül vagy nem megfelelően az antibiotikumokat, ami kedvez a rezisztens baktériumok kialakulásnak. Ön szerint hogyan lehetne javítani ezen a helyzeten?
 
Az egyik legfontosabb tétele az orvosi hivatásnak: Nil nocere!- ne árts! Ennek fényében rutinszerűen egyáltalán nem javaslom az antibiotikumok használatát a megelőzésben. Kezelni azt kell, ami van. A megelőzés nem tűzoltás, nem kapkodás, hanem tudatos, a megfelelő eszközökkel, időben elkezdett folyamat, mely a szervezet öngyógyító erőit mozgósítja, megfelelő belső környezetet teremtve tiszteletben tartja a szervezet működését. Mindenek előtt helyes testi- lelki életmód és egészségmagatartás. Az orvosi, gyógyítói hivatás része az egészségnevelés, felvilágosítás is, bár kétségtelen, hogy a zsúfolt rendeléseken erre igen kevés idő juthat.
 
Csak valóban indokolt esetben, mérlegelve a nyereség/ veszteség arányát, szabadna antibiotikumot rendelni.  A napi gyakorlat és a mai uralkodó szemlélet nem ad arra lehetőséget, hogy minden esetben tipizálják a fertőző ágenst- hogy így az érzékenységének megfelelő antibiotikumot rendeljék- pedig csak ezzel lehetne elejét venni a baktériumok között terjedő gyógyszer- rezisztenciának. Veszélyeztetett betegek,  valóban súlyos szövődmény veszélye esetén- semmiképp nem rutinszerűen rendelve- segítőink lehetnek az antibiotikumok. Ellenkező esetben ellenünk fordulnak.  
 
Fontos és szükséges a laikusok megfelelő tájékozottsága, tudatossága, egészségmagatartása, egy magasabb szintű általános egészségkultúra, és szociálpolitika.
 
Ameddig munkavállalóként az ember attól retteg, hogy betegállománya miatt hátrányos megkülönböztetésben és komoly jövedelem-kiesésben részesül, lehetetlen elvárni, hogy ne fertőzze végig a munkatársait, gyermeke az óvodai- iskolai közösséget.  A betegség lezajlása után a legritkább, hogy valaki még néhány napig, a regenerálódás idejére is otthon lábadozzon, időt biztosítva szervezetének az egyensúly helyreállítására. Így nem csoda, ha hamarosan ismét megbetegszik.
 
 Az alternatív lehetőségek nem-  vagy hiányos ismerete, a szükséges egészségügyi ismereteket mellőző „barkácsolás”, a szelíd gyógymódok bagatellizálása, a szakértelem nélküli  öngyógyítás eredménytelensége mellett az egzisztenciális félelem is a sokszor a kivédhető és indokolatlan antibiotikum- használathoz vezethet. 
 
Milyen fertőzéseket, illetve milyen orvosi eseteket tekint Ön határesetnek? (Tehát, amikor elkerülhető lenne az antibiotikum felírása, és más módszerrel is kezelhető lenne a probléma.)
 
 A láz nem indok az antibiotikum- használatra, hanem a szervezet egészséges válasza a fertőzésre. A jó általános állapotban lévő, megfelelően karban tartott és felkészített szervezet, valamint az egészséges életmód, helyes betegségmagatartás és az egyén számára megfelelő gyógyító módszer garancia arra, hogy az immunrendszer szelíd támogatással megbirkózik a kórokozókkal.  Hosszú távú nyereség, hogy a kiállt és nem elnyomott betegségek érlelik, „tanítják” az immunrendszert és a szervezet egész kommunikációs hálózatát, így csökkentve a későbbi, súlyos betegségek kockázatát. 
 
Milyen természetes gyógymódokat javasol bakteriális fertőzések esetén?
 
Fitoterápia, homeopátia, antropozófus orvoslás, táplálkozási tanácsok, vitaminok, a népi gyógyászat bizonyítottan hatásos eljárásai, kínai medicina- és az ayurvédikus gyógyászat módszerei. 
 
A leginkább gyógyító hatású, legkíméletesebb megközelítés a beteg ember- és nem a betegség- számára a terápiát összeállítani. Ahogy élete végén Pasteur is kijelentette:  „ A kórokozó semmi, a táptalaj a minden.” 
 
Véleménye szerint miért nem elterjedtebb a CRP-készülék és a streptococcus-gyorsteszt?
 
A torokváladék  streptococcus- teszt-tel való vizsgálata hasznos segítő lehet a rendelőben, de nem elvárható, hogy egy háziorvos több százezer forintot áldozzon a készülékre, annak karbantartására és tartozékokra. Az alapos fizikális vizsgálat, a tünetek, jellegzetességek megfigyelése, értékelése és a beteg ember kikérdezése az elsődleges.  
 
A CRP-szint nem nyújt biztos fogódzót egy állapot megítélésében, szintje több, más típusú betegségben is megemelkedik, krónikus folyamatokban pedig akár csökken.  
 
Dr. Bán Marianna
holisztikus orvos
 
 

További információ, időpont kérés az alábbi elérhetőségeken:

 

Mobiltelefon: + 36 30 475 2859

Vezetékes telefon: + 36 1 210 1461

Skype: ladynada68

E-mail: ladynada[kukac]t-online[pont]hu


 

 

Keresés az oldalon