banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

Gyógyteák az őszi-téli házipatikában

címkék:  egészség, táplálkozás, gyógyteák, megfázás, nátha kezelése, gyógyfüvek, Dr. Bán Marianna holisztikus orvos 

légúti betegségek kezelése

Gyógyteák az őszi - téli házi patikában
 
 
 
 
 
 
Általános tudnivalók
 
A gyógyfüveket általában forrázni, ritkábban főzni, vagy áztatni szoktuk. A gyógyhatást nagyban befolyásolja az elkészítés módja. A leveleket, virágokat forró vízben 5-10 percig állni hagyjuk. A főzést igénylő növényeket 5-10 percig forraljuk. Az áztatmányokat forralt, lehűtött vízzel készítjük, pár óráig, de akár egész éjszakára állni hagyjuk. Ha lehet, a gyógyteákat ne ízesítsük. Gyermekeknek, „finnyás” felnőtteknek mézzel, pár csepp citrommal is készíthetjük. A méz és citrom hasznos vegyületei hőérzékenyek, ezért csak langyosra hűlt teába tegyük.
 
Alább láthatjuk, hogy a légutak egészségének szolgálatában számos étkezési fűszer is kiemelt szerepet kap. Mivel az emésztőrendszer tükörszerve a tüdő, nem meglepő, hogy e füvek mindkét területre jótékony hatást fejtenek ki.
 
Megelőzésként heti néhány bögre gyógytea jó szolgálatot tesz (csipkebogyó, kakukkfű, kasvirág, fagyöngy). Terápiás célra napi 1-3 bögre az adag. Ha lehet, a teákat frissen elkészítve fogyasszuk. 2 dl vízhez 1 teáskanál teafüvet/ keveréket vegyünk. Egyszerre max. 3-4 féle, egymás hatását kiegészítő, támogató gyógyfüvet használjunk. A teafüvek váltogathatók is, sőt, ez hosszasabb használat esetén ajánlott is, így kivédhetjük a hozzászokást vagy túladagolást.
 
A gyógynövények használata körültekintést igényel. Az alábbi leírások tájékoztató jellegűek.  Használat előtt kérjen tanácsot!
 
 
Néhány javasolható gyógynövény
 
Csipkebogyó: A csipkebogyó C- vitaminban gazdag. E vitamin magas hőmérsékleten hatástalanná válik, így a szárított bogyókat hideg vízben, pár órán- akár egész éjszakán át áztatjuk. Gyomorsav- túltengés esetén mellőzzük.
 
Hársfa-„lélekmelegítő”, finom illatú, izzasztó, köhögéscsillapító, a nyúlós-tapadós váladékokat oldja. Forrázzuk.
 
Tüdőfű- az alsó légutak tisztítója, támogatja a tüdőszövet regenerálódását. Forrázzuk.
 
Lenmag- gyulladáscsökkentő, nyugtató, nedvesítő, köptető. Akár komolyabb alsó légúti betegség után is, támogatja a regenerációt. Főzzük.
 
Édesgyökér- a görcsös köhögést csillapítja, nyugtató, köptető, regeneráló. Főzzük.  Főzetét akár édesítés helyett is használhatjuk. Ha az édesgyökér- főzetbe tesszük a forrázandó füveket, az édesítést is megoldjuk.
 
Gyömbér- a keleti konyha és gyógyító művészet fontos növénye. Melegítő, élénkítő hatású. Fokozza az étvágyat, csillapítja az émelygést, bélrendszeri panaszokat (puffadást). Hurutoldó, antimikrobás hatású. Magas vérnyomás esetén és gyomorsav túltengésben nem ajánlott.
 
Ginseng- krónikus légúti panaszokban jó nyákoldó, roboráló, fokozza a vitalitást. Magas vérnyomás- betegségben és várandóság idején ellenjavallt. Leggyakrabban főzetét fogyasztjuk. 
 
Gyíkfű- erőteljes gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, lázcsillapító. Leggyakrabban torok- és mandulagyulladás idején használjuk. Gargalizálás után lenyeljük. Várandóság idején ellenjavallt. Forrázzuk.
 
Kakukkfű- váladékoldó, fertőtlenítő, görcsoldó, köhögéscsillapító.  Várandóság idején ellenjavallt. Forrázzuk.
 
Bazsalikom- váladékoldó, fertőtlenítő, köhögéscsillapító. Torokfájdalom esetén forrázatával gargalizálunk, majd lenyeljük. Várandóság idején ellenjavallt.
 
Szurokfű- váladékoldó, köhögéscsillapító, fertőtlenítő, lázcsillapító. Várandóság és szoptatás idején, valamint fekélybetegségben ellenjavallt. Forrázzuk.
 
Pemetefű-a besűrűsödött váladékot feloldja, gyulladáscsökkentő, segít oldani a hörgők görcsét. Várandóság és szoptatás idején, valamint fekélybetegségben ellenjavallt. Forrázzuk.
 
Bodzavirág- kellemes illatú, izzasztó, nyákoldó. Forrázzuk.
 
Hibiszkuszvirág- a besűrűsödött váladékot feloldja, köptető, gyulladás- és lázcsökkentő. Torok- és mandulagyulladás esetén lenyelés előtt gargalizálunk vele. Forrázzuk.
 
Kasvirág- immunmoduláns hatása miatt fontos hozzávalója a megelőzésnek is. Gyulladáscsökkentő. Forrázatát fogyasztjuk. 
 
Lándzsás útifű- nyákoldó, köptető, gyulladáscsökkentő. Forrázatát fogyasztjuk.
 
Fehér fagyöngy- immunmoduláns. Akárcsak a csipkebogyót, a fagyöngyöt is forralt, lehűlt vízben, 8 órán át áztatjuk. Várandóság idején ellenjavallt.
 
Lapacho- gyulladáscsökkentő. Főzzük.
 
Jó egészséget!
 
Dr. Bán Marianna
holisztikus orvos
 
 

További információ, időpont kérés az alábbi elérhetőségeken:

 

Mobiltelefon: + 36 30 475 2859

Vezetékes telefon: + 36 1 210 1461

Skype: ladynada68

E-mail: ladynada[kukac]t-online[pont]hu


 

 

Keresés az oldalon