banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

Külső segítség akut légúti betegségek és kísérő tüneteik esetén

címkék:  egészség, táplálkozás, gyógyszerek, Dr. Bán Marianna holisztikus orvos 

 

Külső segítség akut légúti betegségek és
kísérő tüneteik esetén
 
 
 
 
 
 
Lábfürdő
 
A forró őrölt gyömbéres, -mustármagos vagy rozmaringos lábfürdőt áthűlés, átázás után mielőbb használjuk. Ha idejében végezzük, megakadályozhatjuk, hogy a betegség elhatalmasodjon. A testmeleg hőmérsékletű vízhez öntjük a főzetet, majd meleg víz hozzáadásával fokozatosan melegítjük tűréshatárig. A lábak lábszárközépig legyenek az áztatóvízben. 10 perc után a lábakat langyos vízzel leöblítjük, szárazra töröljük, és meleg zoknit húzunk. Lehetőség szerint pihenjünk vagy térjünk nyugovóra. (a rozmaring felébreszt, így este nem ajánlott). Érzékeny bőrűek semmit vagy csak pár csepp, tejben oldott rozmaring illóolajat adjanak a vízhez. Gyulladt visszerek esetén nem alkalmazható!
 
Párologtatás, inhalálás
 
Levendula-, kakukkfű-, eukaliptusz-, citrom-, fenyő- olajból néhány cseppet cseppentünk egy forró vízzel teli nagyobb edénybe. Minél nagyobb a vízfelület, minél forróbb a víz, annál intenzívebb a párolgás. (a kisebb méretű aromalámpák gyógyászati célra nem alkalmasak). 
Légút-tisztításra, nyugtatásra, levegőfertőtlenítésre használjuk. Kisebb gyermeket ne hagyjunk felügyelet nélkül a forró víz közelében! A kicsiket ölünkben tartva, közben mesélve, együtt- lélegezve vehetjük rá a „gyógyító szuszmákolásra”. 5-10 percig, ha jól esik, tovább végezzük. Csak akkor takarjuk le (ekkor se közvetlenül lélegezzük be a forró gőzt) a fejet, ha jól esik a meleg. (a kezdeti fázisban jót tesz, később a gyulladás jellege szabja meg). Ha befejeztük, ügyeljünk rá, hogy ne érje a kinti hidegebb levegő hirtelen a fejet, arcot (még pár percig pihenjünk egy pamutkendővel az arcunkon).
 
Borogatások
 
Emelkedő láznál, hideg végtagoknál, kezdődő torokfájásnál  jó hatású a forró citromlével végzett pulzus- ill. torokborogatás.  Egy mélyebb tálba öntsünk annyi forró vizet, hogy alatta fel tudjuk vágni a citromot. Ebbe mártjuk a borogató kendőt. Annyira legyen meleg a borogatást, amit még éppen el tudunk viselni. A torokborogatásnál a gerincoszlopot hagyjuk ki, és rögzítsük meleg gyapjúsállal. Érzékenységtől függően 15-30 perc után vegyük le, a bőrt mossuk le.
 
A csuklókon és bokákon hasonlóan végezzük a lázcsillapító borogatást. Húzzunk rá meleg gyapjú zoknit. A végtagok felmelegedéséig 15 percenként frissítsük. Mindig legyen tűrhetően forró.
 
Ha a végtagok már melegek, a láz nem emelkedik tovább, kezdődhet a hűtés. Ehhez hűs (nem hideg!) levendula olajos vízbe mártott kendőt használunk a végtagokon. Erre száraz réteg kerül, bebugyoláljuk a karokat, lábszárakat, és ha felmelegedett a borogatás, cseréljük (5- 10 percenként). Fél óra múltán, ha még szükséges, 15 perc pihenőt követően ismételjük. A levendula aromája nem csak hűtő, de nyugtató is, így segít oldani a szorongást, nyugtalanságot.
 
Száraz köhögés esetén a mellkas- borogatáshoz is használjunk friss biocitromot. Mossunk meg és egy tál forró vízben- a víz alatt- szeleteljünk fel,hogy az aromák ne vesszenek kárba. Ebbe mártsuk a borogató- kendőt, majd szinte szárazra csavarjuk ki. Tekerjük körül a mellkast, második rétegként egy  száraz törülköző, erre egy trikó rögzítőként. Hagyjuk fenn legalább 20 percig, takarózzunk be, akár el is alhatunk vele. Ha nem alszunk benne, a borogatás eltávolítása után még az ágyban várjuk ki, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön.
 
Bedörzsölések
 
A levendulaolajos mellkas- bedörzsölést a gyerekek is szeretik.  10%-os hígításban használjuk, pl. biominőségű napraforgó vagy édesmandula olajban elkeverve. Nyugtatja a légzést, az idegrendszert, oldja a görcsöket.
Használhatunk Dabur- balzsamot (ayurvédikus gyógyszer, mentolt tartalmaz!) is, ekkor érdemes a végtagokat és a hátat az olajjal, a mellkast Dabur- balzsammal lágyan bekenni, majd egy vasalóval megmelegített kendővel szigeteljük, egy trikóval rögzítjük. Lehetőség szerint lefekszünk, betakarózunk. 
 
Gargalizálás
 
Tengeri- vagy Himalája só- s vízzel: 2,5 dl testmeleg vízben 1 teáskanál sót elkeverünk. Oldódás után 10 percenként gargalizálunk, majd kiköpjük.
Zsálya teával: 2 dl vízzel leforrázunk 1 mokkáskanálnyi zsályalevelet. 10 perc állás után leszűrjük, és 10 percenként gargalizálunk. A tea lenyelhető.
 
Hagymazsák
 
Fülfájdalom esetén. A fül környékét kenjük be semleges krémmel vagy étolajjal. Az apróra vágott hagymát kisméretű vászontasakba vagy pamutzokniba helyezzük, két forró fedő közt testhőmérsékletűre melegítjük, és a fülek köré helyezzük. A fül mögötti területet is érje a pakolás. Füles sapkával vagy sállal rögzítsük. Ha nem irritál, legalább 30 percig hagyjuk hatni. Utána mossuk meg a területet. Kisebb fájdalom, irritáció esetén vagy a hagymapakolás után kamillavirágot is használhatunk ugyanígy. 
 
Orröblítés
 
Megelőzésre és terápiára is használható beavatkozás. Eredeti leírása az indiai Ayurvédában lelhető fel. A rendszeresen végzett orröblítés nem csak az arcüregeket tisztítja, de az általános közérzet és a hangulat javulásához is hozzásegít. A szabad légzés serkenti az agyfejlődést, agyműködést, minden szövet oxigenizációját javítja. Elejét veszi a légúti allergiáknak, krónikus nyálkahártya- duzzanatoknak, - sorvadásnak, adenoid vegetációknak, a már kialakult betegségek felszámolásához is nagyban hozzájárul. Légúti fertőzéseknél, akut és krónikus gyulladásoknál, légúti allergiánál, fejfájásnál is ajánlom. Egy erre a célra kialakított kerámia kancsó (neti- kancsó), sós víz, és némi gyakorlás szükséges. Érdemes beilleszteni a mindennapi higiéniába. 
 
Légzőgyakorlatok
 
Jóga- légzés (váltott orrlyukas légzés)- hatására kitisztulnak az orrjáratok, csökken a nyálkahártyák duzzanata, a feji légtartó üregek felfrissülnek, az energiacsatornák áramlása kiegyenlítődik. Az egész szervezet egészségét támogatja. Hatását évezredes tapasztalat bizonyítja.
 
Buteyko- légzés- irodalmi adatok, orvosi vélemények támasztják alá, hogy e légzéstechnika elejét veszi az asztmás, hörghurutos panaszoknak, a krónikus légúti gyulladásoknak, következményes szájlégzésnek.
 
 
Dr. Bán Marianna
holisztikus orvos
 

További információ, időpont kérés az alábbi elérhetőségeken:

 

Mobiltelefon: + 36 30 475 2859

Vezetékes telefon: + 36 1 210 1461

Skype: ladynada68

E-mail: ladynada[kukac]t-online[pont]hu


 

 

Keresés az oldalon