banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

Bábeli zűrzavar

címkék:  egészség, táplálkozás, gyógyszerek, Dr. Bán Marianna holisztikus orvos 

 

bábel tornya
Az ószövetségi idézet mögöttes tanítása jól példázza, 1. mi
történik, ha nem tanuljuk meg bensőnk nyelvét, ami egyfajta
kohéziós erő 2. ha túlzott ego- önmagunkra koncentrálással
elfeledjük az Élet Törvényeit, az Egységet- önmagunkkal és
így a környezetünkkel is. 
 
Nem egy nyelvet beszélünk. Mindannyiunkat különböző hatások, minták alakítottak. Különböző szeretetnyelveket ismertünk, tapasztaltunk meg felnövekedésünk során, majd önállóvá válva tudatosíthattuk ezek hatását, vagy éppen reflexesen működtetjük tovább a mintát. A nyelv kommunikációs eszköz. Valamit közölni, közvetíteni hivatott. Összeköt. A közös nyelv elhagyása párhuzamba állítható a Paradicsom elhagyásával, az Egység feldarabolódásával is. Visszatalálni az Egységbe pedig a legnagyobb feladat. A népmesék, mítoszok vándorlegénye, hőse elhagyva a családot, átégve a próbákon, újjászületve tér vissza a közösséghez. 
 
Vajon képesek vagyunk- e, akarunk- e felülemelkedni nyelveink különbözőségén? Képesek vagyunk- e felismerni, megérteni és elismerni a másik ember szeretetnyelvét? Képesek vagyunk- e korai minta híján, vagy épp romboló mintát hozva, kitágítva tudatosságunkat, a világban megtalálni a Szeretet eszenciáját? Lesz- e szemünk a látásra…? Hajlandóak vagyunk- e „idegen nyelvet” tanulni? Hogyan reagálunk, ha a miénktől eltérő nyelven, más szókészlettel találkozunk? Hajlandóak vagyunk- e megszólaltatni nyelvünket, ezen keresztül önmagunkat? Vajon mit kommunikálunk félig öntudatlanul a másik ember felé viselkedésünkkel, szavainkkal? 
 
A szeretetnyelvet, akárcsak az anyanyelvünket már egészen magzatkorunktól kezdve tanuljuk. Születés után a táplálás, az érintés, a hang, melyen keresztül leginkább megtapasztaljuk a szeretetet. 
 
Ahogy cseperedünk, utánzással sajátítjuk el, finomítjuk az érzelmek kifejezését. Akarva- akaratlan olyan hamis mintákat is beépítünk, melyek a későbbiekben komoly kihívás elé állítanak minket. Így, például, ha egy gyermek akkor kap figyelmet, dicséretet, vagy jutalmat, ha valamit „letett az asztalra”, lassanként kialakul a teljesítmény- centrikus viselkedés, mint a szeretetet biztosító túlélési stratégia. Ha nem elég pusztán a léte ahhoz, hogy szeressék, tiszteljék és elismerjék, ha értékét az iskolai osztályzatok, vagy a problémamentes viselkedés adja, lelki fejlődése megtorpan, s pszichoszomatikus betegségek, mentális zavarok egész sorát generálhatja. 
 
Önmagunk megtagadása, egy szerep magunkra erőltetése, az elvárások előtérbe helyezése egyre távolabb sodornak eredeti önmagunktól. Gondolhatjuk, mi történik egy gyermekben, aki elvárások mentén vagy az értő- féltő figyelmet nélkülözve nő fel….A szeretet maga az élet- és ez nem pusztán valami „nyúédzses” jelmondat. A pszichológia számos klinikai kísérlettel, már évtizedekkel korábban bebizonyította, hogy a szeretetteljes gondoskodás nyomán egészséges kötődés (önmagunkhoz és a környezethez), adekvát megküzdési mechanizmusok, míg a fizikai vagy érzelmi elhanyagolás vagy bántalmazás nyomán kóros kötődések, téveszmék, romboló én-kép, tehetetlenség, függőségek és testi betegségek fejlődnek ki. A pszichoszomatika mára elismert tudomány. 
 
Természetesen nem mindegy, hogy a fizikai vagy lelki bántalmazás- történjen bármilyen életkorban is- a bántalmazó részéről tudatos, szándékos vagy tudatlanságból, egoizmusból, félelemből fakad, azonban a sértetten ez még nem sokat segít. Szomorú, de nem ritka, hogy egy családon belül is bábeli a zűrzavar. S amint kint, úgy bent- a negatív kommunikáció nyomán a szeretetben való sérülésélmény benső kommunikációs rendszereinket is károsítja. Önbizalomhiány, szorongásos zavarok, önismereti válság, következményes kapcsolati válság… s a kör be is zárult, az élet ismétli önmagát. Akár társadalmi, akár egyéni, akár testi rendszerszinten, akár sejtszinten gondolkodunk. Elterjedt nézet, hogy pl. a rák- betegséget a szeretetlenség okozza. Azt gondolom, nem ennyire egyszerű a dolog, de kétségtelen, hogy ennél a betegségnél is zavar támad a sejtek kommunikációjában, majd – a szervezet szempontjából- egy téves, romboló  információ indul útjára. A felfokozott működés, a terjedés egy kierőszakolt figyelem és utolsó segélykiáltás eredményének is felfogható. De említhetnénk a hormonális zavarokat is- itt még nyilvánvalóbb a kapcsolat a felsőbb idegi- hormonális szabályzó- és a célszerv között. A bénulásokban pedig egyenesen nincs ható kapcsolat az idegrendszer és az izmok között, az idea és a cselekvés között.
 
A múltat nem változtathatjuk meg, azonban viszonyulásunkat a múlthoz igen. Csak így vethetünk véget az örökített szeretetlenség- élmény illúziójának.
 
 
 
Dr. Bán Marianna
holisztikus orvos
 
 

További információ, időpont kérés az alábbi elérhetőségeken:

 

Mobiltelefon: + 36 30 475 2859

Vezetékes telefon: + 36 1 210 1461

Skype: ladynada68

E-mail: ladynada[kukac]t-online[pont]hu


 

 

Keresés az oldalon