banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

Méregtelenítő kúrák

címkék:  egészség, táplálkozás, gyógyszerek, Dr. Bán Marianna holisztikus orvos 

egészség megőrzés

Ha egészségesen élünk, szervezetünk folyamatosan megtisztítja önmagát a salakanyagoktól. Vesénk, májunk, bőrünk, tüdőnk, vastagbelünk és nyirokszerveink minden pillanatban be- és kiválasztanak. Úgy is fogalmazhatunk, elválasztják az ocsút a búzától. Teszik ezt maximális hatékonysággal, ha életvitelünkkel, táplálkozási szokásainkkal nem gördítünk akadályt munkájuk útjába. 
 
 
Sajnos, egyre kevésbé lehetséges valóban tiszta táplálékkal, levegővel, vízzel élnünk, így évente kétszer, az „újjáéledés” (tavasz) és a „nyugovóra térés” (tél) előtt érdemes a belső testi- (és érzelmi- mentális) higiéniára kicsit nagyobb figyelmet és időt szánnunk. 
 
Jelen írásban a test biológiai tisztításáról szeretnék pár szót ejteni, tippeket adni a biztonságos, szélsőségektől mentes megtisztuláshoz.
 
Hagyományainkban nem véletlen szerepel, hogy heti egy böjti nappal él az ember. Ennek, bár vallási színezete is van, döntően az egészséget szolgálta. Érdemes tartani e hagyományt és hetente egyszer zöldséglé- böjtöt tartani. Az étkezések helyett fogyasszunk gyökérzöldségekből, gumókból, leveles zöldekből , csíranövényekből álló zölditalt. Magas ásványi anyag-, élő enzim- és vitamintartalmuk, könnyű emészthetőségük felszabadítja a terhelt anyagcserét, új erővel tölti fel a testet. Főétkezések helyett fogyasszuk, közben pedig tiszta (szűrt vagy forrás-) vizet, és ízesítetlen gyógyteát (pl. csalán, ezerjófű, diólevél, szeder, gyermekláncfű levél és gyökér, apróbojtorján, aranyvessző, bodzavirág, galaj, édesgyökér, gyömbér, fahéj, zsurló, …) igyunk. Ha valamilyen komolyabb betegség áll fenn, a kúrához mindenképpen kérjen tanácsot! A legjobb az egyéni alkathoz, problémákhoz összeállított keverék (max. 4-5 féle, egymás hatását erősítő, kiegészítő növényt használjunk)
 
Másnap sem tanácsos nehéz ételekkel sokkolni az emésztőrendszert, helyettük pl.: könnyű, párolt zöldségek, főtt rizs, zabkása, délután gyümölcs (reszelt alma!), növényi tej, némi ghí (tisztított vaj), majd a rákövetkező napokon fokozatosan térjünk vissza megszokott- vagy még inkább egy egészségesebb- étlapunkhoz. 
 
      Az időszaki vagy betegség miatti kúrák hosszabbak. Az alapelv ugyanez, tehermentesíteni a szervrendszereket, de ha Ön nem tapasztalt böjtölő, a három napnál hosszabb böjthöz érdemes tanácsot kérni. Ennek oka, hogy a szervek meghatározott ritmusban és egymásutániságban működnek, így a méregtelenítésnek is ehhez kell igazodnia- ellenkező esetben nagyobb kárt csinálunk, mint hasznot. 
 
Főleg, ha valaki szorulásra hajlamos (ezt mielőbb kezelni kell!!!), a böjtöt érdemes alsó béltisztítással, beöntéssel összekötni. Ennek hagyományát az ősi védikus -, tradicionális kínai és ókeresztény egészségmegőrző intelmekben is fellelhetjük.  A vastagbélben zajlik a székletből a folyadék döntő részének visszaszívása, igazodva a szervezet víz- és ásványi só- igényéhez, így előfordul, hogy a beöntő folyadék egy része felszívódik- ez nem baj. Mindenképpen jelzi azonban, hogy vízfogyasztásunk nem elegendő. A beöntéshez szükséges eszközök: patikában kapható beöntő készülék, 1,5-2l forralt, lehűtött víz, egy kevés almaecet a savanyításhoz. Oldalfekvésben lassan, fájdalmatlanul befolyatjuk a vizet a végbélen keresztül (ha apróbb görcsöt tapasztalunk, mély be- és kilégzéssel lazítsunk, majd folytassuk), majd felegyenesedve aprókat szökdelünk. Langyos szezámolajjal, finom, lassú, de határozott mozdulatokkal has- masszázst végzünk a beleknek megfelelően ( a has jobb oldalán, az alhastól indulva fel, a köldök alatt vízszintesen a bal oldalra, majd le a medencéig) és kiengedjük a folyadékot. Egymás utáni 2-3 estén érdemes elvégezni. A bél felfrissítése után a hasznos baktériumtelepek megerősítéséért 1-2 hétig fogyasszunk pre- és probiotikus ételeket (pl. savanyított káposzta leve, majd a szálas káposzta is, ha nem puffaszt), vagy erre a célra forgalomban lévő készítményeket (pl. Progastro, Probikum 7 forte, Emocio 7.84….).
 
A fentiekkel párhuzamosan végezzünk minden nap "olajrágást" (erről egy korábbi cikkemben írtam részletesebben, ami ide kattintva olvasható)
 
A böjti napon a bőrön keresztüli méregtelenítést fokozhatjuk szaunával (keringési betegségben, magas vérnyomásban, idegrendszeri görcshajlamúak, ritmuszavarban szenvedők ne csinálják!), fürdővel (tengeri vagy Himalája- só), közben a bőr ledörzsölésével. A só mellé tehetünk gyógyteát is a vízbe (pl. zsálya, zsurló, cickafark, rozmaring, levendula). A fürdő végeztével öblítsék le a testüket és kenjék át édesmandula- vagy szezámolajjal (vékony testalkatúak) vagy kókuszolajjal (erős testalkatúak).
 
Következik az orr megtisztítása, amihez az ún. neti- kancsót, forralt, testhőre lehűtött vizet és Himalája- sót használunk (1/2 l vízhez 1 teáskanál só). Mással ne kísérletezzenek! Kissé előre dőlve, a fej előre- oldalra billentése után a kancsó csőrét illesszük a magasabban lévő orrnyílásba, majd a szánkon át lélegezve, lassan töltsük be a vizet az orrüregbe. Helyes eljárásnál a mélyebben fekvő orrnyíláson át kifolyik a víz.  Ha a folyadék fele elfogyott, határozott, rövid fújásokkal távolítsuk el a maradék vizet az orrüregből, majd cseréljük meg az oldalt és ismételjük meg a fentieket. Végezetül, továbbra is előrehajolva, majd egyenesen állva is néhány rövid, de határozott fújással távolítsuk el a maradék vizet az orrüregből.
 
Az eljárás (dzsala neti) az ősi védikus gyógyászatból ered, és sikerrel alkalmazzuk akut és krónikus légúti panaszoknál, gyulladásoknál, allergiáknál, fejfájásnál, bizonyos fül-orr- gége betegségeknél, szemészeti indikációknál, hangulatzavaroknál, …- hatása szerteágazó, nagyon hasznos. 
 
Az orrtisztítás már kisgyermekkorban is végezhető ( ha már megérti a gyermek, mi a feladat). Segítségével a légtartó üregek feltisztulnak, a légzés hatásfoka és a mentális funkciók, a hangulat, és még az emésztés is javulnak- hogy csak néhány áldásos hatást emeljek ki. 
 
Vállalkozó szelleműek rendszeresen végezzék a jóga-légzést.
 
Phönix- spagyrikus méregtelenítő kúra
 
Ha egyszerűbb, de hatékony, ám nagyobb költségű professzionális kúrát választanának, javaslom a Phönix- spagyrikus méregtelenítő kúrát.
 
phoenix cseppek
Ph. Lymphophön
Ph. Phönohepan
Ph. Solidago
Ph. Antitox
 
 
 
A cseppek patikában szerezhetők be.
 
Maga a kúra 45 napos, 4 csepp- készítménnyel zajlik, melyeket párosítva, egyfajta rotációs rendszerben szedünk. Nagyon fontos a sorrend és a párosítás betartása, és az elegendő víz fogyasztása (1,5-2l).  Az is jó megoldás, ha a napi adagot 1,5 l vízbe tesszük, és több részletben elkortyoljuk. A természeti ritmusok figyelembe vételével érdemes a telihold utáni 8. napon elkezdenünk a kúrát.
Az adagolás az állapottól, kortól, testtömegtől, életmódtól, környezeti terheléstől... függ. Általános irányadagok: 

Az eljárás lényege, hogy információs szinten stimuláljuk az egyes szervek méregtelenítő funkcióit. Előfordulhat, hogy a felszabaduló toxinok átmeneti közérzetromlást okoznak, vagy a vizelet és izzadtság sötétebbé, bűzösebbé válik-  ez átmeneti állapot- igyunk többet. Ugyancsak megjelenhetnek a bőrön tisztulási tünetekként pörsenések, pattanások, szintén pár napos lezajlással. Hasonlóképpen átmenetileg az emésztés is megváltozhat.

A máj- méregtelenítő napokon (Ph. Phönohepan  és -Lymphophön) használhatunk májborogatást forró cickafark teával a hatékonyság fokozására, a vesenapokon (Ph. Solidago és –Lymphophön) veseborogatást forró zsurló-, vagy nyírfakéreg, vagy fűzfakéreg- teával. A forró borogatás pontos hőmérsékletét a tűréshatárunk szabja meg. Az alaposan kicsavart, forró törölközőt tegyük a májra/vesére, fedjük be egy folpack-, majd egy száraz réteggel, esetleg még egy gyapjú sállal is. Érdemes este végezni, így akár bele is alhatunk.  Ha előbb kihűlne, frissítsük fel, vagy távolítsuk el.
 
Jó egészséget!
 
Dr. Bán Marianna
holisztikus orvos
 
 

További információ, időpont kérés az alábbi elérhetőségeken:

 

Mobiltelefon: + 36 30 475 2859

Vezetékes telefon: + 36 1 210 1461

Skype: ladynada68

E-mail: ladynada[kukac]t-online[pont]hu


 

 

Keresés az oldalon