banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

Ősz

címkék:  egészség, táplálkozás, gyógyszerek, Dr. Bán Marianna holisztikus orvos 

 

Az ősz beköszöntével megtelnek
a háziorvosi rendelők lázas, köhögő,
tüsszögő, náthás felnőttekkel, 
gyerekekkel. 
 
 
 
 
Az őszi időszak a kínai filozófia szerint a Fém elem befolyása alatt áll. Az „Öt elem- tan” tanításaiban az időszakhoz a hideg, nyirkos, összehúzó, megmerevítő tendencia tartozik. Szervezetünkben a tüdő - vastagbél szervpárra és a lépre gyakorolja a legnagyobb hatást, ezért érdemes e szervekre több figyelmet fordítani. Fontos a helyes mozgás, a helyes légzéstechnika, a megfelelő táplálkozás, és az ürítés ritmusának fenntartása, valamint a mentálhygiéne. 
 
Ahogyan a tüdő a külvilággal való kapcsolat, a befogadás szerve, úgy a vastagbél a belső környezet, a tudattalan és az elengedés reprezentánsa. A két szervrendszer működése, állapota nagyban befolyásolja egymást. Mind a tüdő, mind a vastagbél oroszlánrészt vállal a test homeosztázisának, dinamikus egyensúlyának fenntartásában. Méregtelenítő funkciójuk gyengülése az egész szervezet gyengülését hozza. Elég csak visszaidéznünk, hogy érzi magát az, aki duguló orra, vagy gyulladt tüdeje  miatt nem jut elegendő levegőhöz, oxigénhez, vagy folyamatos székrekedéssel küzd. 
 
A lép gyengélkedése a szervezet csökkent energiaszintjében is megmutatkozik. Megfelelő táplálék- átalakító és energiatermelő működése mellett a szervezet kórokozókkal szembeni védelméhez is hozzájárul. Míg a tüdő a külvilágból, a levegőn keresztül fogadja be az éltető energiát (chít), a lép a belvilágban, a táplálékból keletkezett energiát biztosítja. E kettő együttesen táplálja a testet. 
 
Az egészségügyi asztrológia az időszakhoz a Szaturnuszt, az elmúlás és átváltozás archetípusát, a benső tudattalan, lelki folyamatokat, a befelé fordulást, a testi- lelki merevséget, extrém esetben a depressziót kapcsolja. 
 
Idegrendszerünk és érrendszerünk, mint egy hálózat vagy váz, hasonlatos a csontvázhoz. Ha bennük a csontosodáshoz hasonló tendenciák uralkodnak, neurológiai tünetek (zsibbadás, érzészavar) jelennek meg. Az érrendszerben e folyamat az érelmeszesedésben mutatkozik meg. A rigiddé váló érfalak nem tudnak többé alkalmazkodni a vérnyomás változásaihoz, s ez attól függően, hogy a szervezet mely pontján lép fel, súlyos, akár végzetes kimenetelű is lehet. Mintha ereink elcsontosodnának, elvesztik tápláló funkciójukat, mintegy kilépnek az életből. 
 
A hideg, nyirkos időben felerősödnek az ízület problémák, előtérbe lép a megmerevedés, mozdulatlanság, mintegy szimbolizálva a nehéz elengedést, a ragaszkodást, megrögzött szokásaink, téveszméink romboló erejét.
 
 
 
Dr. Bán Marianna
holisztikus orvos
 
 

További információ, időpont kérés az alábbi elérhetőségeken:

 

Mobiltelefon: + 36 30 475 2859

Vezetékes telefon: + 36 1 210 1461

Skype: ladynada68

E-mail: ladynada[kukac]t-online[pont]hu


 

 

Keresés az oldalon