banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

Flavonoidokkal az egészségért

címkék:  flavonoidok, egészség, antioxidáns, Dr. Bán Marianna holisztikus orvos 

 

flavonoidok az egészségértFlavonoidokkal az egészségért

A flavonoidok olyan biológiailag aktív vegyületek, melyek antioxidáns, rákellenes és gyulladáscsökkentõ, összességében egészségvédõ és betegségmegelõzõ tulajdonsággal bírnak. E vegyületek általánosan megtalálhatók a zöldségekben, gyümölcsökben, de nagyobb mennyiséget pl. az áfonyafélék, a szőlő, a gránátalma, a fekete szeder, a brokkoli, a zeller, a búzafű, a kamilla, káposztafélék, hagymafélék, fűszernövények, a zöldtea, méhészeti termékek, tartalmaznak.

 

Fontosabb tulajdonságaik csokorba szedve:

1. antioxidáns hatású vegyületek, ebbéli szerepükben felülmúlják az A- és E- vitamint

2. a sejteket és a sejtmagban lévő örökítő anyagot (DNS) károsító szabadgyököket befogják és semlegesítik

3. a káros, szabad fémionokkal oldhatatlan vegyületet képeznek és kiürítik azokat a szervezetből (a nehézfémeket is), így megakadályozzák, hogy e fémek károsítsák a sejtalkotókat és élettani folyamatokat

4. kedvezően befolyásolják a sejtosztódást szabályzó enzimatikus működéseket, így elejét vehetik a kóros sejtburjánzásnak

5. a daganatsejtek anyagcseréjét és életciklusát befolyásolva azok „öngyilkos” szétesését, apoptózisát idézik elő (mindenkiben keletkeznek sejthibák, daganatos sejtek, amiket egy jó állapotban lévő szervezet kiiktat)

6. kedvezően befolyásolják a szív- érrendszeri betegségek gyógyulási ütemét (gyulladásellenes, ezáltal vérrögképződést gátló hatás)

7.  lassítják a degeneratív idegsejt- károsodással járó betegségeket (Alzheimer-, Parkinson-kór)

8. Aspecifikus antimikrobás hatásúak: mind bakteriális-, mind gomba- és vírusfertőzésben is hatékonyak.

9. szabályozzák a gyulladásos vegyületek felszabadulását, így az allergiás folyamatok mérséklésében is nagy szerepet játszanak

10. gátolják a daganatos sejtek által kibocsájtott gyulladáskeltő és érnövekedési faktorokat,  így lassítják, gátolják a daganatok növekedését, táplálkozását, áttétképzését

11. Stabilizálják a C- vitamint, együttműködnek a C-, E- A- vitaminnal az antioxidációban

12. gátolják a káros vérlemezke- összetapadást, a trombózist

13. enyhe értágító hatásuk van, így a gyulladáscsökkentő, a trombózisellenes és az értágító hatás együtt hatásos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is

 

Jellemzően a vékony- és a vastagbélből szívódnak fel, ehhez szükséges az egészséges bélflóra, mely az aktivációban is jelentős szerepet játszanak.

A legjobb, ha mindennap megfelelő mennyiségű és minőségű friss zöldséget, gyümölcsöt, fűszert, csíranövényt fogyasztunk hisz a flavonoidok immunrendszerünk „párbajsegédei”, legyen szó akár banális nátháról vagy akár komoly és súlyos betegségről, megelőzésről vagy kiegészítő terápiáról.

 
 

Mobiltelefon: + 36 30 475 2859

Vezetékes telefon: + 36 1 210 1461

Skype: ladynada68

E-mail: ladynada[kukac]t-online[pont]hu


 

 

Keresés az oldalon