banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

Az orvos válaszol

Új!  Orvosi fogadóóra Skype-on. Részletek itt >

 
Jelige: Gyermekbetegségek, nátha, köhögés, arcüreggyulladás
 
"Kedves Marianna, 
tanácsot szeretnék kérni, hogy mit tehetnék azért, hogy kisfiam ne legyen folyton beteg. Szeptemberben kezdte az óvodát, azóta szinte két hetente a gyerekorvosnál ülünk. Nátha, köhögés, arcüreggyulladás, mandulagyulladás, skarlát, légcsőhurut… Amikor csak lehet, nem kap antibiotikumot, de így is már háromszor kellett azt szednie. Nem okoz ez gondot? Mellé mindig kapunk bélflóra- regenerálót, de akkor is aggódom. Várom tanácsát, köszönöm…"
 
 
Kedves Anyuka, 
 
Első körben a megelőzésre helyezném a hangsúlyt. Érdemes volna megtámogatni a gyermek alkatát, fejlődését, immunrendszerét. Erre egy hosszabb spagyrikus kúrát ajánlok, ami speciálisan a gyermekek egészséges fejlődését hivatott segíteni.  Kifejezetten az (alkatfüggetlen) légúti betegségmegelőzésről a Téli betegségek megelőzése című cikkben olvashat.
 
A légúti betegségek, a táplálkozás, a bél állapota, az emésztés és az immunrendszer működése között szoros összefüggés áll fenn!
 
Nagyon fontos a táplálkozás és az életmód. Amennyire lehet, fokozatosan csökkentse le a cukor, az édességek, nasik adását, illetve helyettesítse saját készítésű, egészséges alapanyagból készült sütikkel, rágcsálnivalókkal, érdekes formára vágott zöldségekkel, gyümölcsökkel. Ötletadónak ajánlom a „Legyen néktek eledelül” füzetsorozatot és a „Napfényes receptek” receptgyűjteményt.
 
A tejet is érdemes csökkenteni, akár elhagyni. Helyette gabonatejet adjon, amit Ön is elkészíthet. 
 
Fokozatosan szoktassa a gyermeket a frissen préselt zöldséglevekhez, és kerülje a cukrozott gyümölcslevek, teák adását. (Hamarosan olvashatja az Egészséges receptek- írásokat itt, a honlapon is). 
 
Végül, de nem utolsó sorban érdemes az esetleges lelki folyamatokkal is számot vetni. Lehet, hogy nem szívesen megy abba a közösségbe? Nem volt gond a beilleszkedéssel, a váltással? Ki tudja fejezni az érzései, problémáit?
 
Betegség idején érdemes szelíd módszerekkel támogatni a gyógyulást (szívesen segítek a „házi patika” összeállításában)
 
A támogató kúrát és további kérdéseit beszéljük meg Skype-on vagy személyesen.
 
Üdvözlettel, Mariann
 
Kapcsolódó írások a Honlapon:
 
 
 
 
 
 
 
Jelige: Hajhullás
 
"Kedves Mariann, 
Kb. 1 éve elkezdett nagyon hullani a hajam. Voltam bőrgyógyásznál, fogászaton,  nőgyógyásznál, csináltattak laborvizsgálatot, használtam gyógysampont, haj-köröm vitamint- semmi. Dús, hosszú hajam volt, mindig is büszke voltam rá, a legszebb részem volt. Kínomban nem rég rövidre vágattam, hátha a súlya túl nagy. De a hullást tényleg csak a padló, és a kádlefolyó állítja meg. El vagyok keseredve. Mit tehetnék még, hogy legalább az megmaradjon, ami még van? Köszönettel, Sheena"
 
Kedves Sheena, 
 
Ami a férfiaknak akár jól is áll, nekünk, nőknek a rémálom. Az ápolt, egészséges haj és frizura nőiségünk egyik védjegye. 
 
Fizikai szint:
Egy krónikus probléma kezelésénél nagyon fontos, hogy annak minden szintjét számításba vegyük. Így optimális belső körülményeket és „hozzávalókat” tudunk biztosítani ahhoz, hogy a szervezet öngyógyító folyamatai tegyék a dolgukat. Alaposabb kikérdezés nélkül is sejthető, hogy az ásványi anyagcsere támogatást kíván. 
 
Ez az alap, erre épül minden magasabb rendszer a szervezetünkben. Ilyenkor elsődleges megvizsgálni a táplálkozásunkat: vajon bekerül- e minden szükséges táp- és antioxidáns, ásványi anyag, vitamin, nyomelem? Egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozunk- e? Fogyasztunk-e elegendő tiszta vizet? 
 
A következő kérdés, vajon felszívódik- e illetve beépül- e a tápanyag? Végül, de nem utolsó sorban, hasznos elvégezni a belek salaktalanítását (otthoni vagy professzionális colon- hydroterápia), és egy komplex méregtelenítő kúrát tartani. Ehhez a spagyrikus méregtelenítést ajánlom böjttel összekötve. Konkrét adagolást nem írok, hisz nincs két egyforma szervezet. Azt javaslom, a személyre szabott adagolásért vegye fel velem a kapcsolatot a Skype- on vagy személyes találkozás keretein belül. (Kapcsolat-menüpont)
 
Hasznos kiegészítő az „olajrágás”, erről a Honlapon olvashat (itt találja a cikket)
 
Schüssler-terápia
Ha a hajvesztés egyformán érinti a fejbőr egészét: Silicea Schüssler D12 tabletta, 3x1 naponta, 2 hónapig. Ha bármilyen beültetése van, ne használja, helyette a kovaföld kapszulát ajánlom.
 
Ha a hajhullás foltokban jelentkezik: Kalium phosphoricum Schüssler D6 tabletta, 3x1 naponta, 2 hónapig. 
Ügyeljen arra, hogy az egyes Sókhoz tartozó tápanyagokat bevigye. Ehhez segítséget talál a Honlapon.
 
Ha van más kellemetlen tünete, betegsége is, pl. menstruációs problémája, visszeresség, hangulatingadozások,… érdemesebb lenne személyre szabott, komplex terápiát összeállítanunk.
 
Egyéb: rendszeres fejbőr- masszázs, a kemikáliák elhagyása (használjon természetes eredetű sampont, hajápolót, ha festi a haját, most jó ideig ne tegye). Csalán és rozmaring főzetével végezhet hajöblítést a hajmosás végén.
 
Lelki szint
A hajhullás szimbolikája a mitológiai Sámson apropóján jól érthető. Érdemes elgondolkodnia, mi szívja el az erejét? Hol érzi magát korlátozva, mi tartja fogságban? Vannak- e az önbizalommal, önfelvállalással, nőiséggel kapcsolatos problémái, feldolgozatlan sérülésélményei?
 
Kapcsolódó írások a Honlapon:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jelige: Visszatérő arcüreg-gyulladás
 
"Kedves Mariann!
 
Abban a kérdésben szeretnék segítséget kapni, hogy az elmúlt pár hónapban visszatérő arcüreggyulladásom volt, illetve  most is van és mindig csak a bal oldalon. Mivel tudnám ezt kezelni? És milyen lelki okok miatt alakulhatott ki? Ez azóta kezdődött, mióta külföldi munkámat abbahagytam, most itthon élek,de nem dolgozom, mert újra külföldre szeretnék menni.
 
Köszönöm szépen válaszát
Üdvözlettel ..... "
 
Kedves Kérdező,
 
Ilyen állapotban azt mondjuk, „tele van a … „- ennek kivetülése a testre, hogy az arc- és orrüregek eldugulnak. Azok a témák, gondolatok, kapcsolódó érzések, melyek az élethelyzetével kapcsolatosak, a tudattalanba süllyedtek, és csak ezen a módon tudnak válaszért „kiabálni” (talán jobban érezte magát kint?) A gyulladás agresszív folyamat, egy állóháború nem csak a testben, de a tudat és a tudattalan között is, mely nehezíti a helyes irány megtalálását, „kiszagolását”.  A cselekvés, a megküzdési mechanizmusok is blokkolódnak: ahelyett, hogy az önérvényesítés a külvilág felé irányulna, az ember kizárja önmagát a világból és folyamatos harcot vív azzal , és persze önmagával is.
 
Az arcüreg-gyulladás mutatja, hogy sérül az önfenntartás, az ösztönélet, a tudat és a tudattalan közti egészséges kommunikáció, az interperszonális kapcsolatok, a saját tiszta hang hallatásának képessége.
 
Ilyen esetben sokszor magunknak sem valljuk be, de a tudatra egyre inkább rátelepszik a depresszió, a (z építő) gondolatok hiánya, mint egy védekezésként a kihívásokkal szemben önkorlátozásba menekülünk. A gyökértelenség érzése egyre több életterületen érezteti hatását, a „tápláltság és védettség” stabilitást adó érzése is elvész.
 
A bal oldali érintettség a nőiség, benne a befogadás és táplálás archetipikus minőségének problematikáját is felveti.
 
A terápiában foglalkozni kell a tudattalan és a tudat összekapcsolásával, a megküzdési mechanizmusok beindításával, az identitásválsággal, ….stb.  
Ha szereti a zenét és a spontán táncot, javaslom, hallgasson dobhangsúlyos zenét és próbálja meg mozgássá formálni az érzéseit, gondolatait, jövőképét.
 
Konkrét tanácsok
 
Fizikai szinten a táplálkozás kiemelt fontosságú (javasolt az állati fehérjék drasztikus csökkentése, a böjt - ezt az egyéni alkathoz igazítjuk). Javasolt az orrüregek sóoldattal való öblítése, a váltott orrlyukas légzés (jóga- légzés) gyakorlása. 
 
Ha a váladék sárgás, masszív: Kalium sulphuricum D6 és Silicea D12 Schüssler sót javaslok, 4x1 napi adagban, egyik nap az egyik, másik nap a másik,  14 napig. Ha bármilyen beültetése van (pl.fogimplantátum, spirál), a Silicea nem szedhető, így csak a másik só menjen) A betartandó szabályokról  (teljes mentol- stop, elektromos berendezések, evés- ivás…) és javasolt táplálékokról a Honlapomon olvashat. Ezen kívül javaslom az olajrágást, erről szintén ott olvashat.
 
Ha úgy dönt, leás a probléma mélyére, és konkrétabb segítséget szeretne, közös munkát ajánlok.
 
Üdvözlettel, Mariann (elérhetőségek itt)
 
 
Kapcsolódó írások a Honlapon 
 
 
 
 
 
 
 
Archivum: Az allergiáról
 
 
 

Keresés az oldalon