banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

Elsavasodás

 

Az elsavasodás

címkékvelsavasodás, lugosítás, lugosító élelmiszerek, egészség, Dr. Bán Marianna orvos - természetgyógyász

Sajnos, alig van olyan „modern” ember, aki ne szenvedne valamilyen krónikus betegségben.
A belső és külső stressz egyaránt hozzájárul az elsavasodáshoz.

 

Az elsavasodás okai


Az elsődleges okok a helytelen táplálkozás, helytelen légzés, a mozgásszegény életmód, a helytelen és hiányos stressz-kezelés, a test kizsákmányolása, sanyargatása, benső bölcsességünk, őseink tapasztalati tudásának és sokszor a józan ész intelmének figyelmen kívül hagyása.

A manapság divatos diéták, fogyókúrák nagy része szintén az elsavasodás irányába tolja a szervezet kémiai egyensúlyát.

Az ismertebb, mindennapos külső stressz-faktorok mellett érdemes megemlíteni a mesterséges sugárzóeszközök által kibocsájtott sugárzást és a geopatikus hatásokat is (vízerek, negatív földsugárzás), valamint a környezetszennyezés egészségromboló hatását.

 


Az elsavasodás következményei, jelei

Folyamatos vagy visszatérő fáradékonyság, gyengeség

alvásproblémák

krónikus bőrproblémák

hangulatzavarok

elhízás

cukorbetegség

fogszuvasodás

csontritkulás

görcsös állapotok

szívritmuszavarok

bizonytalan eredetű fájdalmak

bármilyen krónikus betegség, csekély gyógyulási hajlammal, visszaeséssel 

Elgondolkodtató

Társadalmunk, politikai rendszereink is tükrözik ezt a tendenciát. Évszázadok- évezredek óta a férfi- energia egyoldalú térnyerése, dominanciája valósul meg (savas jelleg). A női minőségek háttérbe szorultak, leértékelődtek, elveszni látszik az ősi női, empatikus, intuitív minőség, a természettel és az egymással harmóniában létezés tudása.

Nem csak a fizikai testben keletkeznek erős, maró hatású vegyületek (savak), megfigyelhető ez az életvezetésben, érzelmekben, és a gondolatok síkján is. Egyre kevesebb a türelem, a tolerancia, növekszik a kimondott és elnyelt düh, harag, az agresszív önérvényesítés, a gyengébb eltiprása, megfélemlítése, az anyagelvűség, az egoizmus. Ezek az egyensúlyából kibillent, túlburjánzott férfienergia megnyilvánulásai. (férfiben, nőben és gyermekben egyaránt jelen van a yin- női és a yang- férfi minőség is)Savas - lúgos vegyhatás

 
Testünkben lezajló kémiai folyamatok és a szervezetet ért behatások nyomán a vér és a sejteket körülvevő víz ph-ja, kémiai vegyhatása változik. (a ph- szám a folyadék savasságáról, reakciókészségéről ad információt)

Minél kisebb, annál veszélyesebb az egészségre.(két kivétel van a testünkben: gyomor és hüvely, itt igen alacsony a vegyhatás értéke, hisz szükséges a helyi védekezésben)

Egészséges emberben a ph-t szabályzó mechanizmusok dinamikus egyensúlyt biztosítanak. Ha életmódunk (táplálkozás, légzés, mozgás, psziché...) egészségtelen, e szabályzó folyamatok bizonyos idő után felmondják a szolgálatot és a szervezet elsavasodik, betegség alakul ki. Kimerül az un. pufferkapacitás, mellyel semlegesíti a szabadgyököket, maró vegyületeket.


Savasító és lugosító táplálékok

Élelmiszereink között szép számban találunk savképzőket (ezek hatására a szervezetben csökken a ph-érték, savasodás lép fel), s ha nem gondoskodunk a semlegesítésről, illetve az ilyen élelmiszerek mellőzéséről, testünk látja kárát. Hogy egy élelmiszer sav- vagy lúgképző-e arról a benne található kalcium / foszfor arány tanúskodik.

 

Erős savképző ételek közé tartozik például a :
Sertéshús, marhahús, belsőségek
Csirkebőr
Szalonna
Kagyló
Tojássárgája
Hántolt rizs
Szója
Csokoládé
Kókusz
Alkohol, kávé

Gyenge savképzők pl. a:
Baromfihús
Tojásfehérje
Túró, sajtok
Méz
Paradicsom

Lúgképzők, melyek fogyasztását emelni érdemes pl.:
Gyökérzöldségek
Erdei gyümölcsök (áfonya, csipkebogyó, eper)
Zöld saláták
Gombafélék
Hüvelyesek
Káposztafélék

Grapefruit
Ananász
Szőlő
Őszibarack
Papaya
Narancs

Citrom
Csalánlevél
Ginko
Borsmenta
Kamilla
Édesgyökér


Savanyított tejtermékek

Az első csoportból ritkábban, a második és harmadik csoportból bátran válasszunk. Ideális, ha a táplálékunk 4:1 arányban tartalmaz lúgosító és savasító ételeket.

Fontos, hogy milyen körülmények között termesztették a növényt, ugyanis ez befolyásolja a ph- t. A legjobb az organikus, biológiai termesztésű változat, ellenkező esetben egy eredendően lúgképző növény savképzővé válhat. A modern konyhatechnika is a savasító irányába tolja el táplálékaink minőségét, így érdemes minél több nyers, feldolgozatlan, illetve kíméletesen elkészített élelmiszert fogyasztanunk.Savas, lúgos víz

A lúgos víz az Élet vize: visszafordítja a korai öregedéssel és a betegségekkel összefüggő testi folyamatokat. Ez a hatás az anyagcsere során létrejött savak és a szabad gyökök semlegesítésével jön létre. Hatására javul a szervezet oxigén- ellátottsága, a krónikus fájdalmak csökkennek, a stressz- tünetek visszahúzódnak, az immunrendszer megerősödik.

A savas víz elsősorban a külső kezeléseknél jön szóba, bár néhány esetben belsőleg is hasznos. Felületi hatásai: bőrfertőtlenítő (pattanások, fekélyek, fertőzések, ekcéma kezelése), tonizáló (gátolja a bőr korai öregedését, illetve mérsékli a ráncok kialakulását).

Az aktivált víz mellékhatások nélkül, kúraszerűen fogyasztható, az alapállapottól függő adagban.Ha úgy érzi, hogy a leírtaknál részletesebb és személyre szabott tanácsra van szüksége
az alábbi elérhetőségeken egyeztethez időpontot:

 

Mobiltelefon: + 36 30 475 2859

Vezetékes telefon: + 36 1 210 1461

Skype: ladynada68

E-mail: ladynada[kukac]t-online[pont]hu


 

 

Keresés az oldalon