banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

Fogalomtár

 

A gyógyítással kapcsolatos fogalmak, kifejezések magyarázata

címkékegészség, Dr. Bán Marianna orvos természetgyógyász

 

Holisztikus orvoslás 


A holisztikus (egységszemléletű) orvoslás a fizikai tünetek hátterében álló valódi, érzelmi - gondolati - energetikai okokat tárja fel, és kíméletes, mellékhatásoktól mentes orvosi eljárással szünteti meg.

A holisztikus gyógyítás és szemlélet „szemet ad a látásra, fület a hallásra és szívet érezni”. Megtanít önmagunkért felelősséget vállalni, sorsunkat a környezettel harmóniában irányítani. Csak ezen az úton érhető el a valódi, minden síkra kiterjedő gyógyulás. Ennek figyelmen kívül hagyása az állapot romlását vagy visszaesést, boldogtalanságot eredményez.

Az egységszemlélet-  holisztika- nem csupán a fizikai test vagy a szervek szintjén értelmezi a problémát, de feltárja annak energetikai- érzelmi- gondolati hátterét is. Azt a szervező energiamintát, amelynek az egész szervezet engedelmeskedik, s látszólag egymástól független tünetek egész sorát generálja.
Az emberre saját szűkebb- és tágabb környezetével együttlétező entitásként tekint, aki múltjával, jelenével és jövőjével, valamint a teremtés minden szintjével harmonikus kapcsolatban él. A betegség e harmónia megbomlása, a gyógyulás pedig annak helyreállítása.

A gyógyulás egyben emlékezés is. Emlékezés a tökéletesség szellemi- lelki- testi ideájára. Tanulás és munka annak érdekében, hogy a Teljesség felé törekedve minél boldogabbá, harmonikusabbá, a feladataival megküzdeni képes,  a környező világgal harmóniában létező, egész Emberré váljunk.
Ez a szemlélet nem újkeletű, egyidős a teremtéssel. S bár az emberiség nagy része évszázadokon át figyelmen kívül hagyta az Ősi Törvényeket, bebizonyosodott, hogy csak az Egység- szemlélettel őrizhető meg az egészség, a méltóság és a valódi fejlődés lehetősége. Csak így őrizhető meg az Élet.
A fentieket szem előtt tartva célom, hogy a hozzám fordulót visszasegítsem az Egység állapotába, hogy önállóan is képes legyen a felmerülő nehézségekkel, élet- és sorsfeladataival kreatívan szembe nézni, s a lehető legmagasabb potenciálon élni az életét.


 

Homeopátia


homeopátiaA holisztika jegyében született információs- regulációs gyógymód.
Az egyéni jellegzetességeket figyelembe véve finom ingerekkel ösztönzi az egész embert, mozgósítja a benne rejlő önszervező és öngyógyító erőket.   Gyógyszerkincsében megtalálható minden olyan információ, mely a földi létben jelen van. Nem anyagi természetű. Őrzi az ásványiság, a növényi- és az állati lét, de még a mikrobák vagy különböző sugárzások esszenciális szellemi információit, hogy azok mély kiegyensúlyozódást hozzanak minden szinten az élő szervezetek számára. (állatainkat, növényeinket is kezelhetjük)   

Egy- egy szer kiválasztása a „hasonlósági szabályon” alapul. A helyesen kiválasztott szer visszatereli egész lényünket az egészség útjára.
Mind akut, mind krónikus, testi vagy mentális betegségben jól használható.

Két fő irányzata a klinikai és a klasszikus homeopátia. Az előbbi csak a tünetre koncentrál, figyelmen kívül hagyja az egyéni jellegzetességeket, így krónikus betegségben mélyreható gyógyulás nem érhető el általa. Akut betegségekben bevált indikáció alapján használatos.
A klasszikus módszer valóban holisztikus, az embert a test- lélek- szellem egységeként, környezetével összefüggésben látja, és akár akut, akár krónikus a probléma individualizált (a páciensre és a betegségre nézve is) gyógyszert kínál.
A helyesen kiválasztott és alkalmazott szernek mellékhatása nincs, minden korosztálynak ajánlott.    
                                                                                                                                 
Bár egyre elterjedtebb a laikusok között is, régóta fennálló, krónikus állapotok kezeléséhez mindenképpen szakember szükséges. A hétköznapi, kevésbé komoly problémák kezelését laikusoknak szóló tanfolyamon bárki elsajátíthatja.

 

Bach-terápia

ezerjófű Bach virágterápiaE szelíd gyógymód megalkotója Edward Bach (1886- 1936, angol orvos- homeopata). Munkásságának legfőbb célja az volt, hogy létrehozzon egy, a homeopátiás gyógyszerekhez és módszerhez hasonló, de annál átláthatóbb és egyszerűbb, hasonlóan biztonságos, szelíd és az ember minden szintjén ható gyógymódot. A szerválasztás legfőbb támpontja a páciens érzelmi- mentális állapota, amit megjelenése, kisugárzása, beszédstílusa, szóhasználata, gesztusai és elbeszélése is tükröznek. Az esszenciák az energetikai- információs síkokon hatva oldják a fizikai testet potenciálisan megbetegítő gondolat- és érzelemmintákat, akár új, akár régebbi betegségről, elhangolódásról van szó. Tehát, a homeopátiához hasonlóan a virágkivonatok alkati és szituációs kezelésre egyaránt alkalmasak, önállóan vagy más terápiákkal együtt is használhatók.

Tapasztalataim szerint mintegy fókuszálják és „kifésülik” az összekuszált tudatosságot, érzelemvilágot, a test energetikai hálózatát, így helyreáll a helyes reakciókészség, szélesre tárulhatnak a „kapuk” a további harmonizáló rezgések befogadására, melyek az öngyógyító erőket mozgósítják. Tehát, ha szükséges, más gyógymódot is alkalmazunk az előkészítés után: a követőterápiák jóval hatékonyabban működhetnek, így a gyógyulás ideje lerövidül. Hatásukkal ráhangolják a pácienst saját gyógyerőire és a magával szemben tanúsítandó, gyógyulását elősegítő és az azt feltételező helyes fizikális- mentális és spirituális magatartásra. Úgy is fogalmazhatunk, hogy általuk érzékenyebbé válunk a Szellem tiszta hangjára, útmutatására. Az esszenciák valódi spirituális élményt nyújtanak, ha erre nyitottak vagyunk, de a gyógyuláshoz nem szükséges semmilyen hitbéli elköteleződés, csupán nyitottságunk.

A homeopátiás szerekhez hasonlóan a hatóerő nem anyagi természetű. A gyógyírek elkészítésére jellemző, hogy a különböző növényi részeket meghatározott időben és körülmények között gyűjtik be, majd forrásvízben áztatják úgy, hogy a Nap sugarai átjárják a vizet. Pár óra után a víz, mint információtároló közeg befogadja a virágok rezgését, információját. Az oldatból készítik el az anyaesszenciát vagy törzsoldatot, ebből pedig különböző mértékű hígítással a kereskedelmi forgalomba kerülő szereket. Maga a folyamat szigorú rendben és előírások szerint zajlik. Az esszenciák használata egyszerű, bár néhány szabályt be kell tartanunk. A feltáró beszélgetés során egy vagy néhány esszenciát választunk, amikből elkészítjük az időszak gyógyírét, mely, mint egy „hámozó”, megkezdi az energetikai mezőkbe lerakódott rétegek lefejtését.

Mivel – sajnos- több a feladat, mint hinni szeretnénk, ritkán elég egy kombináció. Az összeállított esszenciák egymásnak adják a stafétát, míg eljutunk az alapalkatig, amit egyensúlyban kell tartani. A krónikus alkati kezelésnek, nem az a fő célja, hogy egy adott fizikai problémát felszámoljon (ez inkább kellemes „mellékhatás”), hanem hogy a páciens mélyülő önismeretre tegyen szert, egyre bensőségesebb és tudatosabb viszonyba kerüljön önmagával és a környezetével, a Teremtés egészével, hogy pszichés és mentális immunitását növelje és működtesse, hogy életét a Teljesség jegyében, felelősséggel élje. Mindez biztosítja, hogy a kitűzött fizikai és lelki- mentális célt elérje, az elért eredményt megtartsa.

Ilyen olvasatban, a holisztikus szemlélet szerint (melyet a Bach- terápia is képvisel) a Cél a Teljes Ember önazonosság-érzésének, kompetenciájának, fejlődésének, boldogulásának elősegítése. Ahogyan a többi holisztikus gyógymód, a Bach- terápia is alkalmas állataink, de még növényeink szelíd gyógyítására is.

Kapcsolódó írások:  Holisztikus megközelítés, Homeopátia

 

 

Biokémiai életsó-terápia (Schüssler-terápia) 

A Schüssler- sókról
 
schüssler sókA Sók és a terápia névadója Dr. Wilhelm Heinrich Schüssler orvos, homeopata, kutató (1821-1889). Pasteur és Koch, Hahnemann és Bernard kortársaként kutatta egy olyan gyógyító rendszer lehetőségét, mely mentes a mellékhatásoktól, de szemben a homeopátia bonyolult szabályrendszerével és végtelen gyógyszerkincsével, a hétköznapi ember számára is biztonsággal alkalmazható, viszonylag könnyen átlátható, szűkebb repertoárral rendelkezik: 12 fő- és 15 kiegészítő-só létezik. (utóbbiak Magyarországon nem kaphatók), illetve a fő- sókból krém is elérhető.
 
E közel 140 éves terápia a mai napig megállja a helyét, a készítményekről nem bizonyosodott be semmilyen mellékhatás, sem hatástalanság, nem vonták ki a forgalomból sajnálatos, előre nem látott veszélyei miatt, sőt, reneszánszát éli. Rendkívül hasznos mind az akut betegségek, mind a krónikus állapotok gyógyításában.
 
 

Az Energy Pentagram- készítmények

Energy- ovostanácsadóként évek óta használom pácienseim, magam és családom megelégedésére e természetes hatóanyagokból álló készítménycsaládot. A rendszer alapfilozófiája a hagyományos kínai orvoslás (HKO) „öt elem-tanában” gyökerezik. A szerek egyesítik a növények és az ásványok biológiai és energetikai hatását.

Az öt alapszer a természeti folyamatok öt eleméhez, az öt fő szervrendszerhez és energiapályához (meridián) és a kiegészítő szervekhez kapcsolódik.

Az elemek meghatározott sorrendben követik egymást az élet körforgásában, ez értékes adalék a betegségek megértésénél és a támogató kezelésben:

 Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz

Minden elem táplálja, erősíti az őt követő elemet (pl. a fa táplálja a tüzet, így pl. egy negatív tűz- állapot kezeléséhez érdemes a fa- minőséget is erősíteni), és gátolja a tőle 2.-at (pl. a fa rombolja, felemészti a földet).

Az egyes elemekhez nem csak szerveket, de ízeket, színeket, lelki minőségeket, érzékszerveket, évszakokat, napszaki működésmaximumot (szervóra) stb. rendelhetünk.

Lássuk a Fa- elem példáját:

minőség: növekedés, kitartás

lelki zavar: harag, túlzott önkontroll dühkitörésekkel 

tömör szerv: máj

üreges szerv: epehólyag

érzékszerv: szem

érzékelés: látás

íz: savanyú

szín: zöldes

évszakos aktivitás: tavasz

napszakos aktivitás: 23-03ó

meteorológiai elem: szél

Az öt fő készítmény csepp- formátumú, és mindegyikhez 1-1 krém is tartozik, mely a párhuzamos vagy önálló kezelésként a megfelelő reflexzóna- területen, vagy a szerv bőrvetületén alkalmazható. Bizonyos esetekben ettől eltérő alkalmazási mód is javasolt.

A rendszerhez többféle táplálék- kiegészítő készítmény is tartozik, úgy, mint algakészítmények, omega- zsírsav- készítmény, antimikrobás készítmény, vitaminok, allergiaellenes szerek, szépségápolási szerek ….

A szerekben csak tiszta, bioorganikus minőségű gyógynövényeket és ásványokat, valamint magas minőségű forrásvizet használ a gyártó. Megfelelő használat mellett semmilyen káros hatásuk nincs, bárki biztonsággal alkalmazhatja őket.

Akár kiegészítésként, akár önálló terápiás eszközként segíti a Harmónia meglelését, megtartását.

Önálló Pentagram- konzultációra is van lehetőség. Érdeklődni a megadott elérhetőségeken lehet.

Kapcsolódó írások: A tavasz a HKO szemszögéből
 
 
A biokémiai életsó- terápia a gyógyulás „alfája”
 
Testünkben minden sejt elektromágneses tulajdonsággal bír. Ezt az elektromos tulajdonságot a különböző elektromos töltéssel bíró vegyületek, szervetlen sók sejten belüli és sejten kívüli jellegzetes megoszlása biztosítja. Az egész szervezetben, annak minden sejtjében és sejtalkotójában szüntelen anyag-, energia- és információáramlás zajlik. Minden működés elektromos változások eredőjeként jön létre. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a különböző információk testen belüli közös nyelve az elektromosság, mely az anyag láthatatlan- éteri- dimenziója.
 
A biokémiai sókkal végzett kezelés ingerterápia, melynek hatására a sejtek képesek helyreállítani ásványi anyag forgalmukat, és jellegzetes elektro-kémiai tulajdonságukat. Mint egy karmester, az ingerterápiák betanítják, összehangolják és kitisztítják a „kórus” (=sejtek és azok fizikai- kémiai folyamatainak összessége) szólamait.
 
Minden élő és élettelen anyag építőegysége az ásvány. Minden teremtményben, így az emberben is létező ásványi birodalom a Földanya ásványi birodalmából származik. Az örök körforgás törvénye értelmében minden élő anyagi teste idővel visszatér az ásványok birodalmába, a Földanya ölére, hogy onnan varázslatos újjászületésben transzformálódva, mint törékeny virág vagy majdan hatalmas tölgy … lépjen ki ismét az Élet színpadára….  Ugye, mennyi emlék kódolódik egy- egy atomban?
 
Az ásványok őrzik kozmikus és bolygószintű élettörténetünket, kódolják az élet kontinuitását téren és időn át, s a fizikai világ tartópilléreiként biztosítják a teremtő információ manifesztálódását.
 
Életútelemzés
 

Az életútelemzés- biográfia- nagyon hasznos kiegészítője 
a terápiás munkának. Akár krónikus betegségek 
gyógyításában, akár prevencióként vagy önismereti céllal
használjuk, értékes információkhoz juthatunk betegséggyökereinkről, 
gyengeségeinkről, problémáinkról, tudattalanba száműzött érzés- és
gondolatmintáinkat illetően.     

A személyes vonatkozású sorsdinamikai tényezők megismerése során kirajzolódik az a minta, téveszmerendszer, mely a családfán generációról generációra öröklődött, így lehetőséget kapunk e minta oldására (egyéni és családi karmikus szinten). Ez elengedhetetlenül hozzátartozik az egyéni felelősségvállaláshoz, az „ébredés”, a gyógyulás, a tudatosodás folyamatához.

Megérthetjük egyéni reakciómintáinkat, reflexes válaszainkat az élet kihívásaira. Segítségével mélyül az önismeret, az önelfogadás, az önbecsülés. Feloldozva magunkat a múlt nyomasztó árnyai alól immár tudatos választásaink irányítják életünket.

E romboló minták észrevétlenül alakítják életünket, gyengítik testi- lelki- szellemi energetikai rendszerünket, elválasztanak teljességünktől, megteremtve ezzel egy jól bejósolható kórállapot feltételeit. A tudatos önvizsgálat, a sorsfonal visszakövetése lehetővé teszi, hogy megértsük a múltból ható erőket, s ennek megfelelően megváltoztassuk jelenünkben használt viselkedésmintáinkat, reakcióinkat.

Tehát a biográfiai munka nem csak az önismeretben, vagy a gyógyításban, de a betegségmegelőzésben is kitüntetett szereppel bír.

 
 

 

> Kapcsolat, időpont kérés

Vissza a főoldalra


 

 

Keresés az oldalon