banmarianna.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

Allergia: megelőzés és kezelés

 

A szezonális (pollen-) allergiáról

címkékallergia, pollen allergia, egészség, Dr. Bán Marianna orvos természetgyógyász

A szezonális (pollen-) allergiáról
A felmérések szerint az allergiás emberek száma minden generációban évről- évre növekszik. Anyáról lányára, apáról fiúra "öröklődik"- no, nem maga az állapot, csupán a hajlam. Vagy mi is?


Nem egy önálló betegséggel, hanem a szervezet túlérzékenységi reakciójával állunk szemben, amikor is az immunrendszer veszélyes idegenként ismeri fel a bekerült, a többség számára ártalmatlan anyagot. Nyáron a virágpor (pollen) a leggyakoribb, s jónéhány ember életét megkeserítő allergén. Szemkönnyezés, orrfolyás, tüsszögés, a nyálkahártyák viszketése...., hogy csak a leggyakoribb tüneteket említsük.
Az "Idegen beszivárgása" tehát a határszerveinkben (légutak nyálkahártyái, bőr) okoz fokozott ellenállást. Szervezetünk a betolakodót nyálkaáradattal, viszketéssel igyekszik megfogni, majd agresszíven (köhögés, tüsszögés, vakarózás) eltávolítani.

Sok embernél megfigyelhető, hogy a légúti allergia mellett táplálékallergia is jelen van. A bőr és a bélrendszer szoros kapcsolatban áll e tekintetben is. Ezért is fontos, hogy ne adjunk túl korán tehéntej- alapú tápszert és tehéntejet a csecsemőnek (amúgy sem táplálékunk más faj anyateje, a magunkét sem isszuk az elválasztás után). Így nem csak a későbbi légúti allergia, de a krónikus allergiás bőrbetegségek kockázata is csökkenthető (ekcéma, asztma). Minél korábban találkozik a szervezet a fajidegen fehérjékkel, annál nagyobb az esélye a későbbi allergiás állapotoknak. E fehérjék (allergének) a bélfalon átjutva belépnek a vérkeringésbe, így eljutnak minden szervhez. Bőrbe, vesékhez, tüdőbe….Útjuk során találkoznak az immunsejtekkel, melyekből gyulladáskeltő anyagokat szabadítanak fel. Ha ez hosszan fennáll, szövetkárosodás is bekövetkezik.
Az allergiás alkatú embernek fokozott figyelmet kell fordítania emésztőrendszerére, különös tekintettel a belekre. Ebben elsődleges szerepet kap a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékok fogyasztása, a rendszeres és egészséges ürítés, a rendszeres böjtkúrák, belső tisztítás (beöntés), a helyes légzés elsajátítása, no meg az allergia által jelzett, magunkról szóló információ megismerése, a bátorság a szembenézéshez, a fejlődéshez..
Nézzünk túl a fizikai síkon, és értsük meg az állapot üzenetét!
Mi is hívja elő a tüneteket? A virágpor. Ez a növények szaporodáshoz szükséges egyik sejtcsoportjából, a hímivarsejtek csoportjából áll, ami ekként egy információközvetítő a megújulás lehetőségéről, a szerelemről, a testiségről, szexualitásról, a társasságról, fajfenntartásról, a párosság misztériumáról....és az Élet elfogadásáról, az abban való aktív részvétel, a teremtés feladatáról.

Vannak, akiknek a fentiek komoly tanulási terepet jelentenek (korai allergiák) erre az életre, s vannak, akiknél csak felnőtt korban jelentkezik, nem is feltétlen rendszeresen a tünetcsoport, aktuálisan jelezve, hogy valami nem "stimmel" a fenti életterületeken.
A fejen lévő szervek (torok, szem, orr, arcüregek) szoros energetikai kapcsolatban állnak az un. II. és III. csakra területével. Itt találhatók a nemi szervek rendszere és az (meg)emésztő rendszer.

A passzív befogadás női princípium. A kiáradás aktív, férfias energia. ( mind az aktív yang, mind a passzív yin jelen van mindkét nemben!) A test síkján ezek legnyilvánvalóbban a női és a férfi ejakulátumban, valamint nemi szerveink anatómiájában tükröződnek.
Ha valakinek nehéz a másik nem befogadása („férfias nő”), illetve a teremtő kiáradás („nőies férfi”), a másikban való feloldódás (félelem a "betolakodótól" és az ismeretlen mélységtől), a saját magában is jelenlévő kettősség elfogadása, önkéntelenül is a feji területre tolja a váladékozást ("fejben játssza le"). Ilyenkor egy szellemileg hasonló információ (pollen) is kiváltja a tüneteket, ezzel őrizve viszonylagos- látszólagos zártságát, energetikai integritását. (tovább a „Mi segíthet, ha allergiás vagy” cikkre)


Mi segíthet, ha allergiás vagy?


Szinte nincs olyan műsorközi reklámblokk, mely ne hirdetne valamilyen orrcseppet vagy  tablettát, ígérve, hogy szabadon lélegezve piknikezhetsz a réten. Ideig- óráig így is van, mintha elzárták volna a csapot (vagy éppen kihúzták volna a dugót…), de tartós megoldást nem hoznak. Ez a megközelítés olyan, mintha az égő házra rázárnád az ajtót, vagy kikapcsolnád a tűzriasztót. Nem látod ugyan, de attól még történik benn valami.

Praktikus tanácsok:
-    Hacsak nem esős nap van, ne szellőztess napközben. Inkább hajnalban vagy este engedj be friss levegőt a lakásba.
-    A szálló pollenek megtapadnak a ruházatunkon, hajunkon, bevonják az orr- és szemnyálkahártyát. Akár minden nap öblítsd le a hajad!
-    Naponta többször is átmoshatod az orrüreget és a szemed. Erre használj fiziológiás sóoldatot. Ez pótolja a gyulladt, kiszáradt nyálkahártyák nedvességét. (a kiszáradt, gyulladt nyálkahártya csillószőrei nem tudják hatékonyan eltávolítani a bekerült port, pollent, szennyeződést)
-    Ha tudod, milyen pollenre vagy allergiás, ügyelj az un. keresztallergiára is, ne fogyassz olyan táplálékot, ami hasonló reakciót válthat ki vagy érzékenyít.
-    Lehetőleg ne szárítsd a mosott ruhát a szabadban


Ahány ember, annyiféle allergiás tünetkombináció, de néhány hasznos tanácsot, szert általánosságban is lehet ajánlani. A legjobb azonban a személyre szabott megoldás, ami alapos kikérdezés után születik, hisz az allergia krónikus, alkati betegség, az egyénre jellemző panaszokkal, ezért nem elég csak alkalmi terápiát alkalmazni, illetve ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni az egyéni jellegzetességeket.. (lsd: „Schüssler -sók az allergia megszelídítéséhez”, „Homeopátiás készítmények allergiásoknak”)


 

Schüssler sók az allergia megszelidítéséhez
 

A Schüssler sók akár önmagukban is, de a többi terápia mellett is alkalmazhatók.
Ferrum phosphoricum Schüssler D12- ha az első, apró jeleket érezzük, 2 órán keresztül negyed óránként 1, majd napi 3-4x1 tabletta
Calcium phosphoricum Sch D6- a Ferrummal napi váltásban, 3-4x1. Ők ketten a megelőzésben, felkészülésben is nagy szerepet kapnak.
Ha a fenti 2 szerrel nem sikerült „megfognunk” pár nap alatt, a továbbiakban:
Calcium phosphoricum Sch D6
Natrium chloratum Sch D6
Kalium chloratum Sch D6
Kalium phosphoricum Sch D6
Napi 3x1-1 tabletta segít az allergiás és a kísérő tünetek enyhítésében, kiküszöbölésében. 4 hét után (ha még szükséges a szedés) pár nap szünet után ismételhető. A napi adagot ½ l vízbe téve, elosztva is elfogyaszthatjuk.

Fontos tudnivalók (kezelés megkezdése előtt mindenképpen töltse le)

> Tanácsok, útmutató homeopátiás szerek alkalmazásához

> Táplálkozási ajánlások Schüssler sókhoz


Homeopátiás készítmények allergiásoknak

Homeopátiás komplexek:
Euphorbium compositum- Heel orrspray
Naso- Heel S- csepp
Luffeel tabletta és orrspray
Coryzalia tabletta
Első választásként érdemes megpróbálni a fenti szerek valamelyikét. Ha nem kielégítő az eredmény, úgy térjünk át valamelyik monokészítményre.


Leggyakrabban használt homeopátiás monokészítmények:
Ha a legfeltűnőbb tünet a viszketés az orrban, szájpadláson, fülben, torokban, szemben, ha főként a tüsszögés, vizes orrfolyás, orrdugulással váltakozva, köhögés keseríti a mindennapokat, ha feltűnő vagy jellemző az ingerültség, szellemi leterheltség, az erre való hajlam: Nux vomica
Ha a legjellemzőbb tünet az, hogy olyan a szemed, mintha hagymát aprítottál volna, folyik a könnyed, az orrod, és az orr kimaródik: Allium cepa
Ha a szemhéj, és a nyálkahártyák duzzadttá válnak, nem kívánsz inni, égő fájdalmat érzel: Apis
Ha aggodalmaskodó vagy, folyton tüsszögsz, sok a váladék, ami vizes állagú és kimarja a bőrt: Arsenicum album
Ha a könnyezés folyamatos, kimarja a szemhéjat, de az orrváladék nem marja ki a bőrt, az Euphrasia enyhülést hozhat.
Ha a szem, az orr és a száj is száraz, viszket, szomjas vagy, mintha egy szivacson keresztül lélegeznél, válaszd a Luffa-t.
Ha a Luffa-tünetek mellett erős nyomást, dugulás érezhető az orrgyöknél, a Sticta pulmonaria a jó választás.
Tüsszögőrohamok, égő, vörös szemek, extrém szagérzékenység esetére a Sabadillát ajánlom.
A javasolt monoszereket alacsony és közepes potenciában (D12-C15) bátran használhatjuk több napon keresztül is (heti 1-2 nap szünet beiktatásával)
Munkába indulás előtt tölts meg vízzel egy ½ l-es palackot, és tegyél bele 7 golyót. A nap folyamán 3-5x igyál az oldatból 1-2 kortyot. Mielőtt innál, kissé rázd fel a vizet. Ha pár napon belül nincs semmi eredmény, érdemes átgondolni a választást, tanácsot kérni. Ha a tünetek enyhülnek, ritkítani kell a bevételt is.
Hasznos tudnivalók a bioinformációs (homeopátiás) szerek alkalmazásához

A KERESZTALLERGIÁRÓL

A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány táplálék, amit kimutatott pollenallergiában érdemes elkerülni.
Parlagfű-allergiások kerüljék a dinnyeféléket, paradicsomot, uborkát, tökféléket, napraforgó magot, kamillát, banánt
Fekete üröm allergiában kerülendő: zeller, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, paprika,
paradicsom, uborka, banán, alma, dinnye, kivi, mangó, kamilla, ánizs, koriander, kömény, chilli, kapor, szerecsendió, bors, mustármag, napraforgómag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregano, élesztő

Nyírfa- allergiában kerülendő: mogyoró, dió, mandula, alma, körte, szilva, cseresznye, meggy, őszibarack, sárgabarack, kivi, avokádó, burgonya, paradicsom, sárgarépa, zeller, spenót

Füvekre való allergiában: paradicsom, burgonya, rozs , búza, bab, borsó, lencse, szója,
földimogyoró, szentjánoskenyér, élesztő, avokádó, édeskömény

 

 

Mobiltelefon: + 36 30 475 2859

Vezetékes telefon: + 36 1 210 1461

Skype: ladynada68

E-mail: ladynada[kukac]t-online[pont]hu


 

 

Keresés az oldalon